O noua viata pentru haine si o sansa pentru planeta pamant

Cu cat reciclam mai mult, cu atat mai mult planeta in  care traim ne va multumi. Un efort necesar care merita investitia pentru a proteja ceea ce este mai pretios pentru noi, oamenii: Pamantul.

Reciclarea si revalorizarea eficace a produselor destinate sa isi gaseasca sfarsitul undeva prin natura permite sa reducem considerabil amprenta noastra asupra mediului inconjurator.

Care este impactul ambiental?

In medie, un cetatean european arunca aproximativ 15 kilograme de haine pe an. Este estimat ca peste 95% din hainele aruncate pot fi purtate din nou sau reciclate complet.

Bumbacul, materialul tehnic de confectionare a hainelor cel mai utilizat, este o planta a carei cultivare necesita foarte multa apa: 11 000 de litri pentru un kilogram de bumbac. In plus, in momentul confectionarii, intre 10 si 20% din tesatura este aruncata.

Pentru a contrabalansa efectele negative asupra mediului ambient – poluare, deseuri, consum de materii prime -, dar si pentru a crea o revalorizare economica a obiectelor pe care le consumam, putem da o noua viata hainelor folosite si destinate sa fie aruncate. Acesta este principiul global al economiei circulare. Asa cum bine spunea chimistul Antoine Lavoisier acum mai bine de doua secole: „Nimic nu se pierde, nimic nu se creeaza, totul se transforma”.

Alegand sa donam hainele si orice piesa din bumbac pe care nu o mai folosim, reducem volumul de deseuri, evitam ca materiale deja disponible sa fie fabricate si cream locuri de munca pentru aceia care participa la tot procesul de revalorizare.

Cum putem participa?

In sectorul public, autoritatile nationale din intreaga Europa pun la dispozitia cetatenilor diferite puncte de colectare gratuita a hainelor, lenjeriilor de pat, prosoapelor de bucatarie si de baie.

Vezi si:  De ce gazon sintetic pentru fotbal?

In sectorul privat, marile companii producatoare de obiecte vestimentare s-au asociat industriei reciclarii hainelor, dar si a materialelor textile in general, si ofera reduceri importante celor care decid sa aduca in magasin haine reutilizabile.

Fiecare dintre noi are posibilitatea de a contribui intr-un mod solidar la marele proces de reciclare al textilelor.

Cum se transforma ceea ce donam?

Hainele, dar si lenjeria de pat, prosoapele de bucatarie si de baie sunt obiecte de prima necesitate, astfel inca jumatate din ele au o finalitate caritativa: ele sunt destinate asociatiilor pentru a fi impartite oamenilor saraci si cu resurse financiare limitate.

Iar cealalta jumatate este reciclata: fie se realizeaza o noua piesa vestimentara, fie materialul se reutilizeaza cu alte scopuri. Printre acestea: producerea de lavete destinate sectorului industrial, de fibre pentru noi haine, de isolanti termici, de material de umplutura si de energie si combustibil.

De exemplu, pentru producerea unui tricou din materiale noi, este nevoie de 2700 de litri de apa, 50g de produse chimice si 10g de pesticide. Prin reciclarea si transformarea acestui tricou, de exemplu, se folosesc numai 50 litri de apa si nici un fel de produse chimice sau pesticide.

De aceea, noi, la Laveteria, am decis sa producem lavete industriale din bumbac 100% reciclat destinate industriei in Romania.

Alaturati-va demersului nostru ecologic, reduceti impactul pe care activitatea dumneavoastra il are asupra ecosistemului si solicitati o mostra gratuita pentru a va convinge de calitatea lavetelor noastre!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.