Cum sa construim o gradina utila

2 minutes, 19 seconds Read

Frumusetea si utilitatea sunt doua lucruri diferite. Cu toate acestea in estetica, de multe ori discutam despre combinarea utilitatii si a frumosului pentru o eficienta maxima. Combinatia plantelor pentru a crea armonie in culori si texturi are rolul de a stimula placerea estetica.  Structura, constructia si modul in care realizam gradina definesc utilitatea acesteia, se refera la scopul bine stabilit al zonei.

Inca de la inceputul proiectarii trebuie sa ne gandim la utilitatea pe care dorim sa o asigure gradina. Apoi incepem sa facem designul in asa fel incat sa tinem cont de aceasta utilitate. Pentru a explica mai bine o sa luam de exemplu o gradina cu un loc special amenajat cu mobilier de gradina si terasa unde putem savura cafeaua de dimineata dar la fel putem  invita prietenii de 1 Mai la mici si gratar.

Cand incepem constructia gradinii hotaram locul terasei cu mesele si scaunele stabilite dupa care legam casa si terasa cu alei pentru a dirija fluxul de miscare in gradina. Terasa de gradina poate fi de foarte multe feluri, poate fi acoperita sau nu, pavata cu pietre decorative sau doar cu gazon in functie de visul nostru sau de ce nu de posibilitatile noastre financiare. In momentul in care ne hotaram sa pavam cu piatra decorativa spatiul destinat pentru terasa sau trasam borduri pentru a delimita acest spatiu, el va deveni un element arhitectural fix iar alegerea plantelor de gradina si plantarea lor se va face in functie de forma si designul acestuia.

Indiferent in ce parte a gradinii punem aceasta terasa este important sa poata fi accesata  din toate partile gradinii, asa ca trebuie sa construim alei prin care orice vizitator poate ajunge la aceasta sau de acolo sa poata vizita chiar si partile cele mai ascunse ale gradinii. Aceste alei pot fi construite in toate tipurile si formele, ele pot fi construite la fel din pietris, beton sau pavaje din piatra decorativa tip teracota sau doar bucati mari parca aruncate la intamplare pe drum.

Vezi si:  Cum alegi un motofierastrau?

Mai nou se pot gasi pavele in multe forme, culori sau cu diferite texturi naturale, ramane doar sa alegeti care va place cel mai mult. Este important ca aceste pavaje de alei sa se ridice putin deasupra pamantului, astfel ne asiguram ca in cazul ploilor acestea raman circulabile si utile.

Plantele de gradina cu texturile si culorile lor pot fi utilizate atat pentru a decora sau a scoate in evidenta unele parti ale gradinii cat si pentru a ascunde unele elemente arhitecturale sau fixe ce nu trebuie vazute. Astfel putem utiliza plante decorative de dimensiuni mai mari cum sunt unii arbori sau arbusti decorativi care devin o pata de culoare ce atrage atentia. Pot fi un punct de atractie sau modalitati de a masca un stalp sau gard pe care dorim sa-l ascundem de ochii privitorilor.

author

strenger

Strenger Er-Pol srl, importator si distribuitor de piese si accesorii auto.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.