Rolul jucariilor educative

2 minutes, 5 seconds Read

Copiii trebuie sa aibe o experienta directa cu lumea, in scopul de a o descoperi si de a invata despre ea. V-ati gandit vreodata la toate lucrurile despre care copiii invata dupa ce se nasc? Ei invata cum sa vorbeasca, sa stea, sa mearga, sa alerge, descopera anumite lucruri si invata cum functioneaza acestea. Invata despre oameni si lume. Cel mai important lucru este ca ei invata toate aceste lucruri prin jocuri  jucarii. De exemplu, bebelusii nu se nasc stiind despre gravitatie. Ei invata acest lucru prin joaca cu jucarii. Bebelusii, pot lasa ceva accidental sa cada iar la auzirea zgomotului observa ca acesta a cazut pe podea.

Jucariile sunt importante pentru copii din foarte multe motive. Acestia isi exercita muschii cu jucarii. Ganditi-va la coordonare si echilibru, toate aceste abilitati sunt dezvoltate cu usurinta prin jucarii.

De asemenea, jucariile invita copiii sa creeze si sa-si foloseasca imaginatia. Da-i unui copil o cutie de carton goala, si urmariti toate lucrurile pe care le creaza- un tren, o casa sau o cusca pentru Gradina Zoologica. De multe ori copiii incep sa se joace cu  „sa presupunem ca…” si jucarii care incurajeaza acest lucru.

Copiii castiga incredere in sine, deoarece acestia se joaca cu jucarii. Pe masura ce un copil isi controleaza jucariile, termina un puzzle, o plimbare cu tricicleta, sau umfla un balon, se dezvolta un sentiment de putere. Ei spun, „ Eu pot face acest lucru. Uita-te la mine”. Ca ingrijitor, de multe ori poti intalni copii care doresc sa-ti arate ce pot  face cu jucariile lor. Este important sa se recunoasca realizarile acestora. Atunci cand un adult acorda atentie jocurilor unui copil, acesta se simte important si castiga incredere in sine. Impreuna cu construirea simei de sine, jucariile pot fi baza unei prietenii. Unele jucarii pentru copii sau proiecte, cum ar fi construirea de castele de nisip , functioneaza mai bine atunci cand copiii coopereaza. Joaca cu jocurile intr-un grup ii ajuta pe copii sa descopere modul in care altii gandesc si simt si ceea ce aduce aprobare si dezaprobare.

Cu jucarii, copiii pot folosi energia si pot descoperi diferite emotii si sentimente. Acestia au foarte multa energie pe care intotdeauna este bine sa o foloseasca intr-un mod cat mai placut pentru ei, de exemplu prin a merge pe o tricicleta sau cu bicicleta, etc.

Pe langa faptul ca sunt jucarii educative, de asemenea pot fi o cale de eliberare emotionala sau furie. De exemplu, stropirea cu apa sau modelatul plastilinei poate ajuta copii la eliberarea tensiunii.

 

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.