Rezumat:
Te numeri printre cei care au probleme cu trezitul de dimineață? Dacă simți că nu ai avut un somn odihnitor, că cele opt ore de somn nu ți-au fost deajuns sau că te trezești obosit și îți vine greu să te dai jos din pat, trebuie să știi că există numeroase persoane care se confruntă cu acest tip de probleme.
În același timp, trebuie să știi însă că motivele pentru care somnul tău nu a fost suficient de odihnitor sau te trezești obosit sunt cauzate de o rutină pe care nu o respecți, și de câteva reguli pe care le ignori. Ca orice rutină, și somnul are regulile sale, de care trebuie să ții cont.
Iată câteva sfaturi și metode care te vor ajuta să ai un somn odihnitor, și să te trezești dimineața fresh, cu energie și poftă de viață.
1. Stabilește o motivație pentru care te trezești dimineața.
Poate să pară ciudat, dar un gând pozitiv sau o motivație pe care ți-o setezi de cu seară, pentru a te trezi a doua zi, funcționează uneori la fel de bine ca un ceas deșteptător. Încheie fiecare zi cu un gând pozitiv, enumerând realizările de peste zi, și setează totodată o motivație sau un ”de ce” pentru care dorești să te trezești dis de dimineață în ziua următoare. Un gând pozitiv și un plan cu care să începi primele ore ale dimineții pot fi cele mai bune stimulente pentru un start fresh, începând de la prima oră a zilei.
2. Bea doar atâta cafea câtă ai nevoie pentru a fi în formă.
O cafea proaspătă sau un fresh de portocale pot fi parteneri de nădejde, cu care să pornești la drum în fiecare dimineață. Ambele sunt tonice, și stimulente de efect pentru organism, mai ales la început de zi.
Cu toate acestea, dacă depășești de exemplu doza de cafea de care corpul tău are nevoie zilnic, s-ar putea ca acest obicei să perturbe somnul tău din noaptea următoare. Astfel, dacă într-o zi bei prea multă cafea, nu doar că vei avea un somn neliniștit și plin de întreruperi, ci și vei avea și probleme de trezire în dimineața următoare.
3. Creează un ambient plăcut pentru somn.
Ca să ai un somn odihnitor trebuie să te asiguri că ai creat toate condițiile propice pentru asta. În acest sens trebuie să ai în vedere mai multe aspecte importante. În primul rând, camera ta trebuie să fie în permanență curată și aerisită, zi de zi.
În plus, asigură-te, că în dormitorul unde dormi beneficiezi de lumină naturală pentru orele de trezire, dar și de suficient întuneric pentru timpul nopții. O draperie de tip black-out îți va fi de folos în acest caz.
Nu uita nici de importanța saltelei potrivite. Aceasta are rolul de a-ți susține corect poziția coloanei în timpul somnului, și astfel va contribui în mod esențial la calitatea somnului tău. Un model de pijamale trendy pentru femei, din saten sau bumbac ușor, te vor atrage prin calitatea lor și te vor ajuta să te binedispui când te pui în pat, iar papucii călduroși de casă, care să te aștepte când te dai jos din pat, vor fi cei mai buni parteneri pentru o dimineață fresh!
4. Setează o alarmă prietenoasă.
Este important felul în care te trezești, pentru a avea o dimineață fresh. Dacă îți întrerupi brusc somnul, cu o alarmă prea stridentă sau neplăcută, vei întrerupe ritmul circadian de somn, adică ciclul sau ”ceasul biologic” necesar proceselor biochimice, fiziologice și de comportament al fiecărui organism.
Ca să previi acest lucru, setează pentru ceasul sau alarma care te trezește dimineața o muzică sau un ton sonor mai prietenos, care să te ajute să te trezești treptat, și astfel vei face mai ușoară tranziția de la starea de somn la cea de veghe.
5. Lasă deoparte ecranul televizorului sau al telefonului.
Cel mai important sfat pentru ca somnul tău să fie liniștit și odihnitor este să elimini orice surse care pot provoca agitație, cu minim 2 ore înainte de a te culca. Dintre acestea, cel mai important este să întrerupi contactul cu tehnologia, cu minim 20-30 de minute înainte de somn. Lumina albastră ce provine de la ecranul televizorului,al telefonului mobil sau al unei tablete reduce producția de melatonină, adică hormonul responsabil pentru somni, exact când organismul are nevoie să să se odihnească și să se recupereze.
Relaxează-te mai bine cu un sfert de oră de citit, de meditat sau de rememorat lucrurile bune care ți s-au întâmplat peste zi. Toate acestea te vor ajuta să ai un somn odihnitor și o dimineață în care să te trezești fresh, gata pentru provocările de peste zi!