pexels-anna-shvets-3683096

Care sunt cele mai bune vitamine pentru intarirea sistemului imunitar

1
3 minutes, 12 seconds Read

pexels-anna-shvets-3683096Vitaminele sunt substante organice necesare corpului, unele dintre ele putand fi obtinute însa doar din surse externe, organismul nefiind capabil sa le produca singur.

Chiar daca este recomandat ca toate vitaminele si mineralele sa provina din surse alimentare naturale cum ar fi fructe si legume, exista insa si posibilitatea de apelare la suplimente pentru a primi vitaminele necesare.

Deoarece nivelul scazut al oricarei vitamine poate duce la cresterea riscului de aparitie a anumitor afectiuni, asigurarea ca acestea sunt in limite normale este esentiala, multe dintre ele avand un rol si in intarirea sistemului imunitar.

6 vitamine si minerale pentru un sistem imunitar puternic

Indiferent de sursa lor, fie ea alimentara sau din suplimente, urmatoarele vitamine pot ajuta si la  intarirea sistemului imunitar si ca atare nu ar trebui sa fie ignorate sau trecute cu vederea.

Vitamina C

Vitamina C este una dintre vitaminele cu cel mai mare efect de intarire a sistemului imunitar, aceasta putand fi obtinuta din portocale, grapefruit, mandarine, capsune, spanac sau suplimente.

Deoarece nivelul mic de vitamina C poate predispune persoana in cauza la imbolnaviri mai frecvente, aportul zilnic de vitamina C este esential deoarece corpul nu o poate produce sau depozita singur.

Cu toate acestea, numeroasele surse de vitamina C pot face ca introducerea ei in dieta zilnica sa fie usor de realizat, stilul de viata neavand astfel de suferit modificari drastice.

Vitamina A

Deficitul de vitamina A se poate manifesta prin scaderea abilitatii corpului de a combate infectii, in special cele respiratorii.

Vezi si:  Dumneavoastra aveti incheiata o asigurare de sanatate?

Pe langa faptul ca vitamina A poate ajuta la intarirea sistemului imunitar, aceasta ajuta si la imbunatatirea vederii si intarirea oaselor.

Deoarece vitamina A nu poate fi produsa in organism, trebuie sa te asiguri ca aceasta face parte din dieta ta zilnica, ea putand fi obtinuta din numeroase alimente cum ar fi oua, morcovi, spanac, somon si multe altele.

Vitamina B6

Daca exista un deficit de vitamina B6 atunci corpul nu poate produce globule albe, anticorpi si alti compusi care pot ajuta la inlaturarea daunatorilor interni.

Avand in vedere importanta acestei vitamine in sustinerea sistemului imunitar, este recomandata consumarea a uneia dintre sursele sale alimentare cum ar fi carnea de pui, somon, ton, cartofi, naut sau nuci.

Vitamina E

Vitamina E reprezinta un alt antioxidant puternic care poate ajuta corpul sa combata infectiile prezente.

Mai mult decat atat, aceasta poate ajuta corpul sa absoarba mai usor si alte vitamine cum ar fi vitamina A si vitamina K, avand insa nevoie la randul ei de vitamina C pentru a putea combate radicalii liberi.

Vitamina E poate fi obtinuta din uleiul de masline, avocado, peste, nuci si seminte.

Vitamina D

Aceasta vitamina este esentiala pentru buna functionare a celulelor sistemului imunitar, avand in acelasi timp si proprietati antiinflamatoare puternice.

Deoarece aceasta este esentiala pentru sistemul imunitar, deficitul de vitamina D este asociat cu o crestere semnificativa a riscului de aparitie a infectiilor, in special a celor respiratorii.

Chiar daca vitamina D poate fi obtinuta si din surse alimentare cum ar fi peste, oua sau ficat, apelarea la soare, suplimente cu vitamina D sau alimente fortifiate reprezinta o alternativa mai buna. Atentie insa la timpul petrecut in soare si la posibilele riscuri pe care le poate prezenta.

Vezi si:  Electrocardiografele - ce spune inima ta?

Zinc

Zincul ajuta la sustinerea functiilor cerebrale, mentinerea unui nivel normal de hormoni, stimularea sistemului imunitar si multe altele. Deoarece zincul este o minerala esentiala acesta trebuie sa fie obtinut zilnic din dieta.

Deficitul de zinc poate duce la cresterea numarului de infectii prezentate si la incetinirea ratei de vindecare a ranilor.

Pe langa suplimentele cu zinc acesta mai poate fi obtinut si din alimente cum ar fi carne de pui, carne de vita, iaurt si multe altele.

Mentinerea nivelului normal al acestor vitamine si minerale, indiferent de sursele alese, este esentiala pentru a reduce cat mai mult riscul de aparitie a anumitor afectiuni si pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Similar Posts

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.