Ceaiul indian este cunoscut si sub denumirea de chai sau masala chai si consta intr-o condimentare puternica a ceaiului negru. Este cel mai popular ceai in India, consumat atat in straturile de jos ale societatii, cat si in casele nobile. Intrucat alimentarea cu apa curata este uneori problematica in India, ceaiul a devenit o bautura chiar mai populara decat apa simpla, fiind mult mai curata si mai sanatoasa.
Prepararea retetei traditionale de ceai negru indian necesita doua lingurite de ceai Assam sau Darjeeling, o bucata de ghimbir si zahar. Incepeti cu felierea ghimbirului in fasii subtiri, puneti-l apoi doua minute sa fiarba in apa. Dupa aceea adaugati ceaiul negru si fierbeti totul inca 6 minute. Adaugati apoi si fenicul, cardamom si coriandru (trei condimente specifice culturii indiene) si fierbeti bautura timp de 2 minute. In functie de propriul gust puteti adauga acum zahar si lapte.
In final, folositi o strecuratoare pentru a filtra bautura, lasati-o cateva minute sa se raceasca si… savurati aroma unica a Indiei!
Daca doriti sa experimentati inca putin cu reteta de masala chia, iata cateva lucruri ce le puteti incerca:
- chiar daca nu face parte din retetea traditionala, pentru inca un plus de aroma va recomandam sa adaugati vanilie. Combinatia rezultata va fi una dementiala.
- cantitatea de ghimbir, coriandru, cardamom si fenicul ramane sa o decideti dvs, in functie de propria preferinta. Pentru un ceai mediu condimentat recomandam cam o lingurita din fiecare condiment.
- multi indieni prefera sa fiarba intreaga combinatie nu in apa, ci direct in lapte. In cazul in care incercati aceasta varianta, scortisoara nu trebuie sa lipseasca.
V-am facut pofta? In magazinul d’OroTea veti gasi ceaiurile necesare pentru un chai masala deosebit, iar daca doriti sa descoperiti si alte retete, va asteptam cu drag pe blogul de ceaiuri.