Este adevarat ca fumatul ne protejeaza de Covid-19?

author
1
1 minute, 26 seconds Read

Ce se stie despre rolul fumatului care poate fi « agravant » si « imunizant » totodata, in fata unei infectii cu coronavirus? Fumatorii risca sa dezvolte o forma mai grava de coronavirus sau chiar din contra, fumatul ii protejeaza de Covid-19? Iata ce spun cele mai recente studii.

Un grup de cercetatori francezi, in cadrul unui studiu preliminar, inainte de validare si prezentat in Le Monde, a incercat sa scoata in evidenta faptul ca proportia fumatorilor printre persoanele infectate cu Covid-19 era destul de scazuta.

O alta serie de studii observationale merg in acelasi sens. Prudenta se impune pana cand studiile vor fi finalizate si vor reusi sa confirme aceasta teorie, pana se va reusi sa se dovedeasca rolul « protector » al fumatului impotriva Covid-19. Insa cum se poate explica aceasta proportie slaba de pacienti infectati cu coronavirus si riscul mai ridicat de a dezvolta o forma mai grava?

Cu alte cuvinte, cum se poate explica rolul fumatului, « agravant » si « imunizant » totodata?

In ciuda acestor numeroase intrebari, din ce in ce mai multe parca pe zi ce trece, concluzia poate fi trasa cu ajutorul acestei diferente intre proportia ca fumatorii au o mai slaba probabilitate ca restul populatiei de a se infecta cu coronavirus, de a dezvolta o forma simptomatica sau severa a infectiei cu SARS CoV-2. In plus, ipoteza unui rol « protector » a fumatului este indicata ca puternica, sugerata de aceste rezultate.

Apar tot felul de informatii cu privire la Covid-19, unii continua sa faca polemica, apar altii care deschid noi polemici si altele care ne ajuta sa avansam si boala sa fie tratata cu mai multa eficienta. Drept urmare, cel mai bine este sa ne inarmam cu rabdare pentru a respinge vestile false si sa salvam cele mai bune ipoteze.

Similar Posts

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.