In luna mai a anului 2020, 35% dintre romani au mentionat ca nu mai pot economisi deloc. Bineinteles ca pandemia era principala vinovata pentru acest aspect.
Romanii stau cel mai prost la acest capitol din Europa. Masurile luate in timpul pandemiei a afectat foarte multe sectoare iar oamenii au tot mai mult de suferit. Acceseaza https://finanteazi.ro/economisire/ pentru a vedea cat de afectati sunt romanii.
Cine a reusit sa economiseasca cel mai mult?
In topul clasamentului se afla luxemburghezii care au declarat ca au economisit cel mai mult 41%, acestia au fost urmati de turci cu 35% iar la polul opus s-au aflat cehii cu 18% si austriectii cu 23%/.
Clientii ING au fost mult mai preocupati sa economiseasca mai ales dupa declansarea starii de urgenta. Dar cu toate astea luna mai a fost destul de severa si pentru ei.
”Impactul excepțional al crizei generate de pandemia COVID-19 va avea efecte complexe în economie, atât pe termen scurt – prin contracția economică pe care o estimăm la -5,5% în 2020 -, dar și pe termen mediu și lung, prin schimbarea comportamentului consumatorilor sub impactul evoluției epidemiologice, respectiv a măsurilor de combatere a acesteia.
În acest sens, ne așteptăm la o creștere a înclinației spre economisire, în linie cu ultimele cifre privind evoluția depozitelor populației care au atins noi maxime istorice în luna mai (cu 15,2% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019).
Având în vedere capacitatea generală mai scăzută a românilor de a economisi (35% din gospodării declarând că nu au economii), dar și perspectiva imediată de întrerupere a ritmului de creștere a veniturilor, este probabil ca o bună parte din economiile suplimentare să fie rezultatul unui comportament de consum mai prudent”, a declarat Valentin Tataru, economist ING Bank Romania.
Bineinteles ca romanii au declarat ca s-ar simti mult mai confortabil daca ar avea un nivel mai mare de economii. Foarte multi nu au reusit sa stranga sume colosale de bani in aceasta perioada.
Specialistii recomanda strangerea unui fond de urgenta care ar putea consta in echivalentul a 3-6 salarii. Doar asa romanii nu se vor mai simti atat de vulnerabili. Este foarte important ca acestia sa poata economisi o suma mai mare de bani de la luna la luna.