rg wonder.ro

Cum au evoluat pariurile sportive de la agenții la digital?

5 minutes, 21 seconds Read

Internetul a schimbat multe aspecte ale vieții noastre. Acest lucru este valabil și pentru gambling. Astăzi vom discuta despre evoluția pariurilor sportive de la hârtia cu pronosticuri la biletul digital pe care îl plasezi în câteva secunde.

Industria gamblingului a devenit așadar mult mai dinamică. Nu trebuie să mai intri într-o agenție ca să pui un bilet. Există și astfel de agenții, care oricum arată diferit față de cele din anii 2000. Au avantajele lor, precum socializarea.

Desigur, istoria fascinantă a pariurilor sportive nu a început odată cu agențiile stradale. Este din Antichitate. Știai că spectatorii romani din colosseumuri puneau pariuri pe gladiatori? Ei bine, acum știi!

În acest articol, vei afla o sumedenie de alte lucruri interesante despre parcursul pariurilor sportive, în toată istoria sa de milenii! Istorie la fel de veche și captivantă o au și jocurile de noroc, de la anticele zaruri la numeroasele sloturi online gratis de astăzi!

Contextul istoric

Într-o mare măsură, industria gamblingului a reflectat schimbările sociale și tehnologice. Așa cum am spus mai sus, pariurile au reprezentat o formă de distracție încă din timpurile antice. În societățile grecești și romane, spectatorii puneau pariuri pe curse, competiții sportive și lupte de gladiatori.

Istoria modernă a pariurilor sportive a început să-și facă loc abia în secolul al XVIII-lea, în Anglia. Cursele de cai erau foarte populare la acea vreme, dar și luptele de câini. Acolo și atunci au apărut primii operatori care stabileau cote. Dar nu toți operau în limitele legalității.

Vezi si:  Simona Halep, portretul unei invingatoare

La începuturile sale din secolele XVIII, XIX și chiar XX, gamblingul a fost interzis în multe părți ale Europei. Acolo unde nu era interzis, era restricționat și privit cu ochi răi. Chiar și așa, a continuat să se dezvolte.

În Statele Unite, lucrurile au fost puțin mai diferite în ceea ce privește pariurile sportive. Chiar dacă SUA este cunoscută pentru jocurile de noroc și pentru cazinourile din Las Vegas, abia în 2018, pariurile au început să devină legale în mai multe state.

Legalizarea, un moment esențial în istoria pariurilor sportive

Un moment cheie în evoluția pariurilor sportive l-au avut stabilirea de agenții licențiate. În Marea Britanie, proiectul de lege ”Betting and Gaming Act” din 1960 a schimbat fața pariurilor sportive pentru totdeauna. Agențiile stradale au introdus pariurile sportive publicului larg și ofereau un mod sigur și legal de pariere.

Din 1960, mai multe țări au luat exemplul Marii Britanii. Având un cadru legal, operatorii au putut să se dezvolte. În afară de foarte popularele curse de cai, aceștia au putut introduce și alte sporturi, precum fotbalul și boxul.

Legalizarea pariurilor sportive în România

Primele case de pariuri din România au apărut în 1996, într-o vreme în care pariurile sportive pe internet erau de domeniul SF-ului. Atunci, nici măcar nu se punea problema biletelor tipărite. Pariorii completau un bilet de pariuri scriind de mână, în trei exemplare, cu ajutorul hârtiei indigo.

La începutul anilor 2000, au apărut agenții cu imprimante și calculatoare. Clasamentele și meciurile erau tipărite, iar piețele de pariuri începuseră să se diversifice. Au apărut pariurile „Șansă dublă”.

Vezi si:  Rolele pentru copii, o alegere recomandata de medici

După anii 2000, au început să apară în online și agenții care acceptau români. Cea mai cunoscută este agenția britanică Bet365. Este cunoscută și pentru că a fost interzisă de ONJN în 2015, la scurt timp după înființarea acestei autorități.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a fost înființat în 2014. Are scopul de supraveghere și reglementare a industriei jocurilor de noroc din România, inclusiv a pariurilor sportive. Din acel an, au apărut o sumedenie de alți operatori (online și offline) pe piața românească, precum Netbet (prima online, în 2016), Superbet, Betano, Unibet și mulți alții.

Descoperirile tehnologice care au schimbat totul

Internetul a schimbat total fața industriei de pariuri sportive. În prezent, în România, există undeva la 50 de platforme online licențiate. Piețele de pariuri sunt mult mai diverse decât cele din agențiile clasice. Evenimentele importante pot avea chiar și mai multe sute de opțiuni.

Viteza plasării unui bilet este de neconceput pentru un parior din anii ‘90 sau chiar din anii 2000. În câteva secunde, ai și pus un bilet, doar apăsând pe cotele dorite. De asemenea, rapiditatea cu care plasezi un bilet a deschis calea către pariurile live. Astăzi ai parte de statistici în timp real care te ajută să plasezi pronosticuri cu șanse bune de câștig.

Aplicațiile de mobil și optimizarea site-urilor pentru smartphone reprezintă o altă piatră de hotar în evoluția industriei de pariuri online. Încărcarea contului de jucător cu bani se face astăzi în câteva secunde. Agențiile de pariuri au profitat la maxim de tranzacțiile sigure și rapide.

Trendurile actuale

Evoluția este un proces în plină desfășurare. Având în vedere că prima platformă online din România a apărut abia în 2016, putem spune că industria este foarte tânără. Fiecare an ne poate aduce ceva nou. Iată câteva dintre cele mai interesante tendințe la pariurile sportive:

  • VR: începe să se discute din ce în ce mai mult despre implementarea realității virtuale pe platformele online. Se prea poate ca în câțiva ani, aceasta să fie suficient de accesibilă și pieței din România.
  • Inteligența artificială: agențiile de pariuri online folosesc din ce în ce mai mult AI ca să ofere o experiență cât mai personalizată pentru pariori.
  • Rețele sociale: conceptul de ”social betting” este din ce în ce mai prezent. Există o tendință unde platformele acordă șansa utilizatorilor să interacționeze, să participe la competiții și să împartă idei și sfaturi. Aceasta este latura care până acum a lipsit pariurilor online, dar era prezentă la agențiile fizice încă de la începutul lor.
Vezi si:  Adevarul despre casele de pariuri

Concluzii

Industria de pariuri sportive se remarcă prin inovație. Nu este de mirare că într-un timp foarte scurt, a devenit atât de răspândită. Asimilează orice progres tehnologic cu ușurință și îl adaptează nevoilor sale. Internetul este cel mai important, ceea ce nu este de mirare, având în vedere impactul acestuia asupra vieții noastre.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.