Rezumat:
În numai câteva cuvinte, creatina este un element chimic care se găsește, în mod natural, în celulele mușchilor și care reprezintă pentru acestea sursa lor de energie. Ca supliment, creatina este utilă în a le oferi atleților un impuls de energie, chiar și atunci când mușchii lor sunt aproape epuizați.
Ce face creatina?
Mușchii noștri folosesc foarte multă energie atunci când se contractă. Una dintre principalele surse de energie care îi alimentează este glucoza (un zahar simplu). După ce toată rezerva de glucoză a fost epuizată, corpul va apela la o altă substanță, glicogenul (un zahar mai complex care este stocat în celulele musculare).
Dacă și glicogenul s-a terminat, ultima linie de apărare în acest caza rămâne creatina. Ea este ultima substanță de care corpul nostru va face uz pentru a încerca prevenirea epuizării musculare. Creatina este produsă în mod natural în organismul uman, atunci când țesuturile musculare sunt sănătoase.
De ce iau atleții suplimente cu creatină?
În primul rând, creatina are propria ei funcție specifică. Glucoza și glicogenul, pe de altă parte, nu au o asemenea funcție. Dacă în corp apare un dezechilibru, cantitatea de glucoză și glicogen fiind mare (sau mică), organele interne vor avea de suferit. Creatina este absorbită din alimente, ea stabilindu-se acolo unde este nevoie de ea: în mușchi.
Deși organismul nostru produce creatina în mod natural, folosirea unor suplimente cu creatină reușește să ne ofere acel ultim imbold de energie de care avem nevoie pentru a ne dezvolta musculatura sau pentru a avea un avantaj asupra competitorilor noștri (în caz că participăm la o anumită competiție sportivă).
Ce efecte are creatina asupra mușchilor?
După cum spuneam deja, creatina este sursă de energie pentru mușchi. Ea influențează și cantitatea de apă prezentă în mușchi, făcând ca aceasta să se strângă acolo și să crească mărimea mușchiului respectiv. Creatina nu este un steroid! Din acest motiv, nu este considerată a fi o substanță controlată.
De unde provine creatina?
Din moment ce creatina se găsește în mușchi, o anumită cantitate se poate procura prin consumul de carne. Carnea roșie – în special cea de vită – este foarte bogată în creatină. Ca supliment, ea poate fi cumpărată de la orice magazin care vinde suplimente nutritive, din farmacii sau din magazine care comercializează alimente naturale.
Ce efecte secundare are creatina?
Conform mai multor surse, creatina este 100% sigură. Deși acest lucru este adevărat într-o anumită măsură, există și efecte secundare. Cel mai întâlnit efect secundar este deshidratarea. Când creatina intră în mușchi, ea va atrage după sine și apa din organism. În cazuri extreme, pot apărea crampe sau organele vitale pot fi private de apa de care au nevoie.
Dacă se acumulează prea multă apă în mușchi, se poate crea iluzia că aceștia au crescut mai mari ca înainte. Adevărul se va vedea, însă, după ce nu veți mai lua creatină: masa musculară se va micșora la loc!
Este creatina o alegere bună pentru mine?
Ca în cazul oricărui supliment, cereți mereu sfatul unui medic înainte de a lua creatină. De asemenea, mai trebuie spus că efectele adevărate ale creatinei sunt vizibile atunci când vă antrenați serios. Pentru o persoană obișnuită, care nu prea face mișcare sau se antrenează la o intensitate mai scăzută, creatina este mai mult o pierdere de timp și bani.
Fiind un supliment popular, există foarte multe informații disponibile despre creatină. În acest articol am reușit să vă spun numai câteva dintre ele. Sper, totuși, că v-au fost de folos și acestea!