Proteine

Adevarul despre proteine

1
3 minutes, 57 seconds Read

Definiția termenului proteine se poate rezuma în 3 cuvinte: de maximă importanță. După apă, proteinele sunt unele dintre cele mai abundente substanțe din organismul uman. Moleculele acestora sunt reprezentate de către aminoacizi, iar fiecare mușchi, os, fir de păr, bucățică de piele sau organ este alcătuit din astfel de acizi.

Proteinele sunt utile pentru micșorarea tensiunii arteriale, în dietele de slăbit, în menținerea unui nivel optim al colesterolului, prevenind, printre altele, și înfundarea arterelor, precum și anumite forme de cancer. Pe lângă aceste beneficii, proteinele ne protejează și de alte boli și întârzie apariția fenomenului de îmbătrânire.

Pentru a avea un corp care se dezvoltă armonios, care crește și care se poate repara fără prea multe obstacole, consumul unei cantități corecte de proteine este important. Există 9 tipuri de amino acizi esențiali pe care organismul uman nu-i poate produce în mod natural, fiind nevoie de procurarea acestora din dietă.

Toți cei 9 amino acizi trebuie să fie prezenți într-o dietă, altfel ei nu vor reuși să facă legăturile necesare pentru sintetizarea proteinelor. Când discutăm despre proteine, trebuie spus că acestea se găsesc, de regulă, în carne și în alte alimente pe care le consumă o persoană.

Unele dintre cele mai bune surse de proteine naturale sunt carnea roșie organică și peștele. Anumiți indivizi preferă să suplimenteze, din alte surse, doza de proteine pe care o iau din mâncare. Orice supliment pe care te hotărăști să îl iei și care se prezintă sub formă de pudră pentru shakeuri, trebuie să fie, obligatoriu, de calitate.

Vezi si:  Sportul, o bucurie gratuita

De ce contează acest lucru? Pentru că, dacă un supliment este slab, este și inutil, nu te va ajuta prea mult. Ba chiar îți poate face rău la un moment dat!

Proteina din zer versus proteina de soia

Majoritatea suplimentelor care se vând în magazine sau pe internet sunt cele pe bază de proteină din zer. Izolatul din proteină din zer este extras din zer, rezultat din producția de brânză. Sunt câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți când vă decideți să consumați un astfel de supliment.

El nu oferă toate proteinele de care aveți nevoie, conține grăsimi și lactoză. Lactoza poate pune probleme acelora dintre voi care știu (sau nu știu) că suferă de alergii provocate de această substanță. La ce altceva ar trebui să mai fiți atenți?

Luați în considerare faptul că, despre laptele din care s-a obținut un supliment pe bază de proteină din zer nu se poate ști exact cât de curat a fost. Poate a provenit de la un animal bolnav, poate a fost contaminat cu pesticide, alte otrăvuri sau diverse medicamente care s-au folosit pentru tratarea și îngrijirea vacilor.

Izolatul din proteină de soia, pe de altă parte, nu conține grăsimi și nici anumiți acizi, el reprezentând un mai bun supliment proteic, mai ales pentru că este obținut din plante și nu dintr-o sursă animală, așa după cum se întâmplă cu proteina din zer.

Însă, chiar și în cazul de față, sunt câteva aspecte căror ar trebui să le acordăm un pic de atenție. Primul dintre ele se referă la sursa de proveniență a boabelor de soia. Întrebarea care se pune este dacă ele sunt organice sau nu? E important de știut dacă au fost cultivate în mod natural sau dacă au fost tratate cu pesticide sau erbicide.

Vezi si:  Osteoporoza si dieta

Mai contează și procesul de producție al proteinei din soia. Adesea, materia primă se prelucrează atât de mult și de agresiv, încât se afectează puritatea și potența acelor proteine aflate în boabele de soia.

Pentru obținerea laptelui de soia, a brânzei de soia și a altor produse de acest gen, multe companii obișnuiesc să spele cu alcool fulgii din care sunt făcute acele produse. În tot acest proces, se pierde aproximativ 88% din conținutul de izoflavonă.

Ce este izoflavona? El este un nutrient natural din plante care imită funcționarea estrogenului uman. Cea mai potrivită metodă de prelucrare a boabelor de soia este spălarea lor cu apă, nu cu alcool, pentru a se păstra un conținut cât mai mare de izoflavonă.

Așadar, indiferent dacă ești atlet de performanță, culturist sau doar o simplă persoană care încearcă să ducă un stil de viață mai sănătos, cantitatea și calitatea proteinelor pe care le introduci în corpul tău are o foarte mare importanță pentru starea ta generală de sănătate.

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Cosmin says:

    Îmi pare foarte bine că se explica pe înţelesul tuturor cât de importantă este calitatea proteinelor pe care le consumăm. De multe ori produsele ieftine, brand-urile obscure şi promisiunile exagerate atrag mulţi începători şi amatori spre o gamă de produse care în timp poate fi mai mult sau mai puţin nocivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.