AMD vs. Intel: Ce procesor este potrivit pentru tine?

author
4 minutes, 48 seconds Read

Alegerea procesorului potrivit poate fi dificila. Cu atat de multe optiuni pe piata este destul de greu sa faci alegerea potrivita. Citeste mai departe pentru a afla ce procesor este potrivit pentru tine, AMD sau Intel?

AMD vs. Intel: Care procesor este mai bun?

Cu doua marci majore din care poti alege, atat AMD, cat si Intel sunt blocate intr-o competitie acerba. Alegerea intre ele se reduce la ceea ce doresti sa faceti cu noul tau CPU si la tipul de placa de baza pe care il ai deja. Avand in vedere ca AMD urmeaza sa lanseze seria Ryzen 8000, iar Intel urmeaza sa lanseze procesoarele de generatia a 15-a in 2024, sa comparam diferentele dintre AMD si Intel.

In primul rand, sa trecem in revista definitiile importante atunci cand comparam care CPU este cel mai bun:

Nucleu CPU: Aceasta este partea din CPU care proceseaza informatiile. Un CPU obisnuia sa aiba un singur nucleu, dar CPU-urile moderne vin cu mai multe nuclee pentru a efectua sarcini in paralel, realizand lucrurile mai eficient.

Fire: Firele sunt modul in care puterea fiecarui nucleu poate fi divizata si mai mult, permitand efectuarea mai multor sarcini in paralel.

Memoria cache a procesorului: Memoria cache este memoria din interiorul procesorului. Aceasta memorie este accesibila la viteze diferite in functie de nivelul de cache, L1 fiind cea mai rapida.

Sa presupunem ca ai un procesor quad-core cu 2 fire pe nucleu. Aceasta inseamna ca ai putea avea 8 procese diferite care ruleaza in paralel, fara ca procesorul sa fie nevoit sa comute intre ele. Asadar, folosind definitiile pe care le-am discutat anterior, sa vedem cum se compun unele dintre procesoarele AMD si Intel.

Vezi si:  Blocat în 5400 de rotații pe minut? Iată motivele pentru care trebuie să treci la un SSD

Procesoarele AMD din seria Ryzen sunt menite sa ofere o experienta buna in toate domeniile pentru cei care doresc sa joace jocuri de ultima generatie si, de asemenea, sa fie productivi. De exemplu, AMD Ryzen 9 7950X3D ofera 16 nuclee cu 32 de fire totale.

Intel adopta o abordare diferita prin combinarea nucleelor „Efficiency” capabile sa suporte threading si a nucleelor „Performance”, care nu suporta threading. Modelul emblematic de generatia 14 al Intel este Core i9-14900K cu 16 nuclee de eficienta, 8 nuclee de performanta si 32 de fire in total.

Procesoare pentru jocuri (de inalta performanta)

PC-ul tau se incalzeste si functioneaza greu tot timpul? Ventilatoarele functioneaza zgomotos in mod constant? Ti-ai actualizat deja HDD-ul cu un SSD? S-ar putea sa fie timpul sa iei in considerare un upgrade al procesorului, mai ales daca ai nevoie de un procesor performant pentru jocuri.

Cand te gandesti la jocuri, de obicei ceea ce iti vine in minte sunt GPU-urile sau unitatile de procesare grafica si cresterea performantei GPU-ului. Dar jocurile sunt de fapt una dintre cele mai solicitante activitati pentru CPU. Unele jocuri iti pot stresa procesorul si ii pot creste temperatura foarte rapid. O modalitate buna de a vedea daca computerul tau poate face fata jocurilor la o sarcina ridicata pentru o perioada prelungita de timp este un test de stres al CPU.

In partea de sus a clasamentului procesoarelor pentru jocuri avem AMD Ryzen 9 7950X3D si Intel Core i9-14900KF.

In gama de mijloc vedem oferte precum Ryzen7 7700X de la AMD, sau de la Intel Core i5-13600K.

La capatul bugetar al scalei avem Intel Core i5-13400F si AMD Ryzen 5 7500F.

Vezi si:  Multifunctionalele laser sunt cautate, dar la second hand

Procesoare pentru crearea de continut, editare multimedia (performanta de nivel mediu)

Cand vine vorba de performanta la nivel mediu si de sarcini precum editarea video sau a imaginilor, numarul de fire este cel mai important, deoarece vrei sa te asiguri ca procesorul tau poate gestiona mai multe procese simultan. In timp ce Intel este in general considerat lider in ceea ce priveste performanta la nivel mediu, sa aruncam o privire mai atenta la unele optiuni pe o gama de bugete:

In partea superioara a gamei avem cei doi titani ai nostri: AMD Ryzen 9 vs Intel Core i9, in special Intel Core i9-13900K si AMD Ryzen 7950X, ambele oferind performante remarcabile, dar la un cost ridicat. 515-589 $ este aproximativ intervalul de pret pe care ar trebui sa il platesti pentru acest privilegiu.

In segmentul mediu avem Intel Core i7-13700K si AMD Ryzen 7700X, care ofera in continuare performante excelente, dar la un cost mai mic, de aproximativ 315-419 dolari.

La capatul de gama cu buget mai mic se afla AMD Ryzen 2700X si Intel Core i5-9400F in intervalul de pret de 120-135 USD.AMD vs. Intel: Avantaje si dezavantaje

In cele din urma, sa comparam AMD cu Intel prin enumerarea unora dintre principalele avantaje si dezavantaje pentru a va ajuta sa luati decizia finala.

Iata un scurt rezumat al AMD:

Cipurile AMD vin, in general, cu mai multe nuclee in general pentru pret.

Cipurile AMD au, in general, mai multa memorie cache, ceea ce poate fi excelent pentru jocuri si alte activitati de inalta performanta.

Cipurile AMD au cipuri grafice integrate mai bune, dar noile generatii Intel reduc rapid acest decalaj.

Vezi si:  Este bine sa cumparam monitoarele la second hand, lcd sau led?

Iata un rezumat rapid al Intel:

Intel ofera performante mai bune per nucleu.

Cipurile Intel sunt usor mai putin eficiente din punct de vedere energetic decat cipurile AMD.

Intr-adevar, nu exista un castigator clar in cursa dintre AMD si Intel – totul depinde de cazul tau de utilizare. Cel mai bine este sa incepi prin a te gandi la sarcinile pe care doresti sa le indeplineasca PC-ul tau si apoi sa incepi sa cauti de acolo.

De asemenea, este important sa verifici daca tipul de memorie RAM este compatibil cu CPU-ul dorit si daca placa de baza suporta socket-ul CPU-ului – o cautare rapida pe internet te poate scuti de o durere de cap. Si nu uita, nu trebuie intotdeauna sa achizitionezi cel mai recent si mai bun model. Puterea de procesare irosita inseamna bani irositi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.