Electrocardiografele – ce spune inima ta?

2 minutes, 25 seconds Read

In domeniul medicinei un pas de mare importanta istorica este aparitia ecografului in anii 50-60.  Evolutia acestuia a fost una fulminanta si au inceput sa apara incet, incet diferite aparate cu diferite functii, specializate pe un numar mai mic de organe sau chiar unul singur ce puteau fi investigate.

Astfel, aparitia aparatelor numite generic electrocardiografe au fost de o insemnatate foarte mare in cardiologie. Acest aparat este capabil sa identifice si sa enunte o serie de proprietati si mai ales boli ce pot aparea la nivelul inimii umane.

Primele investigatii pentru inima s-au facut in anul 1843 pe porumbei. Apoi, instrumentele au inceput sa fie din ce in ce mai mult perfectionate si in anul 1903, medicul si fiziologul olandez Willem Einthoven a introdus in lumea medicinei electrocardiografele, ce sunt folosite si astazi in clinici. Aceeasi tehnologie este folosita si in prezent, iar EKG-ul este un procedeu de testare foarte usor de aplicat si foarte des folosit.

Nu cred ca ne-am gandit niciodata cum e posibil ca inima noastra sa bata zi de zi, ora de ora, minut de minut, pastrandu-si acelasi ritm care ne tine in viata. Caile inimii sunt greu de descifrat din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere medical. De aceea, electrocardiografele au fost concepute pentru a trasa pe hartie anumite semne ce ilustreaza activitatea cardiaca continuua a pacientului.

Examenul EKG realizat de electrocardiografe este unul recomandat pentru pacientii cu probleme cardiace si nu numai. Acesta inregistreaza impulsurile electrice ale inimii. Aceasta explicatie pare una foarte simpla, insa activitatea inimii nu este deloc asa si tocmai de aceea trebuie tratata cu foarte mare seriozitate si trebuie investigata la timp.

Electrocardiograful poate sa arate de exemplu semne ca exista la nivelul inimii un flux sanguin insuficient, poate identifica leziuni noi sau vechi ale inimii (cunoscute in limbajul uzual sub denumire de infarcte), dovezi ale maririi volumului inimii sau probleme ale ritmului cardiac, adica aritmii. Insa, cu toate acestea nu pot prevedea aparitia unui infarct miocardic.

Fiind un aparat portabil, electrocardiograful poate fi folosit oriunde, dar de obicei este utilizat in spitale, in clinicile de cardiologie. Medicul este cel care realizeaza electrocardograma, iar aceasta poate fi interpretata atat de medicul cardiolog, medicul chirurg sau de medicul de familie.

Electrocardiograful este prevazut cu electrozi, ce in timpul investigatiei vor fi pozitionati pe zona pieptului, a mainilor si a picioarelor pacientului. Persoana investigata va fi asezat in pozitie orizontala pe un pat sau o masa de lucru si in prealabil i se vor curata zonele de piele unde trebuie asezati electrozii, pentru ca acestia sa intre in contact direct cu pielea. Uneori se pot folosi tampoane imbibate cu alcool sanitar sau diferite geluri, pentru ca impulsurile electrice sa aiba o mai buna conducere.

EKG este un test foarte sigur si in concluzie, de cele mai multe ori rezultatele sunt folositoare pentru procedurile medicale ulterioare.

Informatii oferite de Medihome – magazin online de aparatura medicala

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.