Medicamente si oboseala: cele care o trateaza si cele care o provoaca

author
1 minute, 34 seconds Read

Pentru a trece cu bine peste o stare de oboseala, suntem tentati sa recurgem la cofeina, la vitamina C sau la medicamente psihostimulante. Insa, putine produse au reusit sa isi dovedeasca eficienta dincolo de efectul placebo. In schimb, oboseala este un efect nedorit frecvent atunci cand urmam anumite tratamente medicamentoase.

Oricine poate resimti oboseala la un moment dat in viata. Insa, din nefericire, nu este de ajuns sa administram o pastila magica pentru a scapa de aceasta senzatie. Niciun medicament nu a reusit pana in acum sa isi dovedeasca eficienta impotriva oboselii.

Care sunt cele mai bune medicamente impotriva oboselii?

Sulbutiamina (comercializata adesea sub numele de Arcalion). Derivata din vitamina B1, aceasta molecula actioneaza asupra mecanismelor de memorizare si de perceptie senzoriala a creierului. Ne ajuta sa trecem cu bine peste un efort intelectual, faciliteaza concentrarea, memoria si imbunatateste vigilenta.

Piracetam (comercializat sub numele de Nootropyl). Acest medicament are reputatia de a imbunatati memoria, de a facilita invatarea si viteza de tratare a informatiei, in special la persoanele in varsta.

Modafinil (comercializat sub numele de Modiodal) este un psihostimulent deosebit de puternic care se poate achizitiona doar pe baza de reteta. Are proprietatea de a stimula toate simturile.

Care sunt medicamentele care provoaca oboseala?

Numeroase familii de medicamente pot, prin mecanismul lor de actionare sa provoace oboseala. Printre acestea se afla:

– Benzodiazepine, somnifere si anxiolitice care actioneaza asupra sistemului nervos central.
– Antihistaminice H1: stopand eliberaraea de histamina in cadrul unei reactii alergice, pot provoca somnolenta.
– Medicamentele impotriva cancerului: distrug o tumoare insa si celulele sanatoase.
– Interferon, prescris in cazul unor boli antiinflamatorii, hepatite sau unele tipuri de cancer, actioneaza asupra sistemului imunitar ceea ce ar putea explica oboseala indusa.
– Duireticele. Favorizeaza eliminarea de apa si de sare si sunt prescrise in caz de hipertensiune arteriala. Pot provoca o deshidratare ceea ce oboseste organismul.

Sursa: https://www.santemagazine.fr/traitement/medicaments/medicaments-et-fatigue-ceux-qui-la-soulagent-ceux-qui-la-provoquent-895395

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.