Atunci cand ai un laptop de cativa ani deja si incepe sa aiba probleme diverse, incepi si tu sa te intrebi daca nu cumva ar trebui sa-ti iei alt laptop, unul nou, sau sa-l upgradezi si repari pe cel vechi.
Un pas intelept este sa pornesti iin cautarea discutiilor generate de acest subiect, prin diverse bloguri sau forumuri pentru a vedea si studia cee ace au facut altii – nu e vorba de a fi lipsit de originalitate, ci idoar de a lua direct cea mai buna decizie fara a testa lucruri pe pielea ta, care sa aiba si anumite costuri, daca altii deja le-au experimentat si au o opinie bine argumentata.
Una dintre aceste opinii se refera la repararea sau upgradarea laptopului cu o osuma mai mica de bani, insa stim bine ca acest lucru ne mai poate aduce cateva luni in plus de utilizare a laptopului vechi.
Ar trebui sa stim, inainte de a ne decide sa facem un upgrade, daca- spre exemplu – prin upgrade ne vom rezolva problemele actuale si sa putem estima o perioada care sa ne asigure performantele dorite (pot fi aspecte relativ simplu de remediat sau imbunatatit, spre exemplu viteza – prin cresterea sau adaugarea de memorie RAM sau spatiul de stocare extins prin inlocuirea hard disk-ului sau pot fi lucruri iceva mai complicate, spre exemplu daca nu putem rula anumite aplicatii sau anumite jocuri, poate avem nevoie de inlocuirea procesorului graphic sau al placii grafice daca este separata, combinata cu extinderea RAM-ul si a HDD-ului). In situatii mai dificile se impune si inlocuirea procesorului principal sau /si a placii de baza, fapt ce mareste considerabil costurile.
Ar trebui sa stim daca putem face noi acest upgrade sau reperatia necesara sau ne poate ajuta cineva sau service-ul ar fi singura sau cea mai buna optiune, caz in care vor creste cheltuielile si cu plata manoperei. Desfacerea unui laptop nu este la indemana oricui, faptul ca putem inlocui o baterie nu inseamna ca putem inlocui cu aceeasi usurinta si display-ul sau o alta component sensibila si la care se ajunge destul de greu, dupa desfacerea cu mare atentie a zeci de suruburi si surubele si indepartarea componentelor una cate una si apoi asamblarea lor exact in pozitiile initiale. Desigur ca ne putem interesa despre ce si icum pe internet, pe site-uri de specialitate sau chiar de la producatori, insa este o munca neindicata pentru un incepataor intr-ale surubarelii, altfel riscand sa stricam definitive si ilaptopul vechi, fara a-l mai putea folosi si ulterior.
Astfel ca cea mai indicata solutie, atat dpdv al rapiditatii rezolvarii problemei, cat si al costurilor pe termen lung, ar ramane achizitionarea unui laptop nou-nout cu garantie si daca problema ar ramane doar partea financiara, se poate achizitiona si in rate.