O stație de călcat este un electrodocasnic similar fierului de călcat clasic, cu deosebirea că are rezervorul de apă separat de fierul de călcat efectiv și cu o capacitate mai mare. Astfel, un ciclu de ”călcare” durează mai mult comparativ cu cel al unui fier de călcat clasic. Pentru că generează mai mulți aburi, facilitează călcatul mai multor haine și reduce timpul efectiv dedicat călcatului. E adevărat, stațiile de călcat se încălzesc mai greu decât un fier de călcat clasic și de obicei costă ceva mai mult, dar au și multe avantaje.
Dacă te tentează achiziția unei stații de călcat și nu știi la ce anume să acorzi atenție înainte de a lua o decizie, citește rândurile de mai jos. Înainte de a cumpăra o stație de călcat, analizează următoarele aspecte:
1. Capacitatea rezervorului de apă
Cu cât este mai mare rezervorul de apă, în litri, cu atât se produc mai mulți aburi și cu atât mai simplu și mai rapid va fi călcatul. E bine de știut că depozitul de apă este detașabil, astfel că poate fi realimentat fără a se răci fierul de călcat efectiv. Caută o stație de călcat cu rezervor transparent pentru a vedea cu ușurință câtă apă este în el în orice moment, precum și când e timpul să-l realimentezi.
2. Autonomia
Autonomia unei stații de călcat este timpul de care dispunem pentru călcatul efectiv. Acest timp depinde de capacitatea rezervorului și de cantitatea de vapori folosită. Există stații de călcat cu: autonomie limitată și autonomie nelimitată. O stație de călcat cu autonomie nelimitată este cea în care poate fi adăugată apă în rezervor fără a deconecta aparatul și fără a se întrerupe călcatul.
3. Presiunea
Este vorba de forța cu care ies aburii. Se măsoară în bari de presiune. Cu cât mai mare presiunea, cu atât mai eficient va fi călcatul cu această stație de călcat. De presiune depinde prețul final al electrocasnicului. Presiunea ideală este între 4 și 5 bari, dar sunt stații de călcat și cu presiune mai mică, de 2-3 bari.
4. Puterea
Fabricanții menționează pe eticheta energetică atât puterea aparatului, cât și a rezervorului. Se măsoară în watti (W) și o stație de călcat normală are între 1000 și 3000 de watti.
5. Greutatea
Stațiile de călcat sunt voluminoase și grele, ajungând la 5-6 kilograme masă totală. Dar au avantajul că, atunci când vine vorba de călcatul efectiv, se folosește doar fierul de călcat, fără rezervor, ceea ce face mai ușoară această activitate.