Alegerea intrerupatoarelor potrivite pentru casa ta

3 minutes, 3 seconds Read

Intrerupatoarele electrice, deseori neglijate ca importanta, sunt acele accesorii care ne permit accesul la lumina electrica prin utilizarea unui simplu comutator instalat de obicei intr-o zona accesibila, deseori chiar langa usa, la intrarea intr-o incapere.

Daca in trecut majoritatea intrerupatoarele erau la fel si se foloseau de acelasi tip de comutator, in ziua de azi, datorita evolutiei tehnologiilor si materialelor, exista mult mai multe tipuri de intrerupatoare. Aceasta diversitate face insa mai dificila alegerea tipului de intrerupator potrivit pentru nevoile fiecaruia.

Pentru cei care se afla in situatia in care nu stiu ce tip de intrerupator sa aleaga, acest articol va explica ce tipuri de intrerupatoare exista pe piata si in ce situatii se folosesc.

Tipuri de Intrerupatoare – Clasificare generala:

1. Intrerupatoare Clasice

Intrerupatoarele clasice sunt cele mai intalnite intrerupatoare de pe piata si cele pe care le cunoaste toata lumea. Ele sunt inlocuite treptat de tipuri de intrerupatoare mai avansate.

2. Intrerupatoare Modulare

Intrerupatoarele modulare sunt folosite in general pentru montarea mai multor intrerupatoare in spatii mici. Sunt de tip italian si au nevoie de doze speciale soporti si de rame decorative sau dreptunghiulare. Avantajul major al folosirii lor este rezistenta in timp si siguranta, insa prezinta ca dezavantaj faptul ca sunt mai greu de instalat decat alte tipuri de intrerupatoare.

3. Intrerupatoare Reglabile

Mai usor de instalat decat cele modulare sunt intrerupatoarele reglabile.

Vezi si:  Gazon rulou pret avantajos

Tipuri de Intrerupatoare – Clasificare in functie de Modul de Folosire:

In functie de modul de folosire, locul de instalare si corpurile de iluminare la care se conecteaza, intrerupatoarele se impart dupa cum urmeaza.

1. Intrerupatoare simple

Sunt intrerupatoare clasice, foarte comune si simple de utilizat. Ele sunt legate la un singur circuit de iluminat.

2. Intrerupatoare Duble

Folosite cu precadere in incaperi mai spatioase, aceste intrerupatoare sunt legate la doua circuite de iluminat, putand comanda separat doua surse de iluminat, in functie de preferinte.

3. Intrerupatoare in Cruce

Intrerupatoarele in cruce ofera posibilitatea inchiderii si deschiderii circuitului de iluminat din mai multe puncte. Dezavantajul lor este ca nu pot fi utilizate fara un intrerupator cap-scara. Ca si exemplu, sunt cele folosite de obicei pe scarile blocurilor pentru aprinderea luminii de la orice etaj.

4. Intrerupatoare Cap-Scara

Acest tip de intrerupatoare se utilizeaza pe casa scarii sau coridoare lungi, pentru aprinderea luminii din ambele capete.

Tipuri de Intrerupatoare – Clasificare in functie de Utilitate

Sunt cele mai moderne tipuri de intrerupatoare de pe piata si se folosesc in diferite situatii in care controlul asupra corpului sau corpurilor de iluminat necesita o functionalitate speciala.

1. Intrerupatoare cu Senzor de Miscare

Sunt folosite in situatii in care este foarte utila pornirea circuitului de iluminat doar in cazurile in care este prezenta cel putin o persoana in incapere. Se instaleaza de obicei in incaperile sau holurile cu trafic mai mare in care folosirea unui intrerupator clasic e anevoioasa, cum ar fi spre exemplu scarile de bloc. Avantajul major este economia de energie avand in vedere ca se sting singure in cazul in care nu este detectata miscare.

Vezi si:  Ingrijirea bebelusului! Ce trebuie sa faci si de unde obtii informatii?

2. Intrerupatoare cu Lumina Graduala

Aceste tipuri de intrerupatoare permit reglarea intensitatii luminii in functie de nevoile fiecaruia la momentul respectiv.

3. Intrerupatoare cu Temporizator

Acest tip de intrerupatoare este foarte util in situatiile in care este nevoie de o utilizare graduala a luminii sau in care lumina trebuie sa stea aprinsa in anumite intervale de timp. Tot mai multe persoane le folosesc cand sunt plecate in vacanta pentru a preveni eventualele jafuri prin pastrarea luminii aprinse ca si cand ar fi acasa.

4. Intrerupatoare cu Lumina de Control

Aceste intrerupatoare prezinta un led in interior pentru a fi observate foarte usor pe intuneric.Cunoscand aceste lucruri, devine mult mai usoara alegerea tipului potrivit de intrerupatoare in functie de nevoile fiecaruia.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.