Alternatorul. Ce este si cat de important este pentru un autovehicul?

1 minute, 45 seconds Read

Alternatorul este una dintre piesele prezente in toate vehiculele care functioneaza cu ardere interna. Un alternator tractor face aproximativ acelasi lucru pe care il face un alternator de automobil, transformand energia mecanica in energie electrica. De fapt, alternatoarele sunt asemanatoare, indiferent de vehiculul pe care se afla: au doua bobine ( un stator si un rotor) si o curea cu ajutorul careia rotorul induce curent alternativ in bobina statorului. Importanta alternatorului este uriasa, in conditiile in care consumatorii electrici sunt din ce in ce mai multi. Astfel, atunci cand se strica o astfel de piesa lucrurile sunt destul de grave.

De ce se strica alternatoarele?

Un alternator se strica in urma uzurii periilor, a inelelor de contact sau a regulatorului de tensiune. In general, un alternator stricat trebuie sa fie inlocuit, insa exista si variante prin care poate sa fie reparat.

Daca vrei sa te bucuri cat mai multa vreme de alternator, este bine sa stii care sunt simptomele ce iti arata ca urmeaza sa se strice:

  • Apare in bord un martor in forma de baterie, care se aprinde atunci cand este pus contactul.
  • Lumina de la faruri sau luminile de bord fluctueaza;
  • Nu mai functioneaza consumatorii electrici ai automobilului.
  • Exista un miros de incins in zona motorului. Mirosul este unul specific si de cele mai multe ori este recunoscut cu usurinta de catre cei care lucreaza in domeniu.
  • Geamurile actionate electric nu mai functioneaza asa cum ar trebui sa functioneze, neraspunzand la toate comenzile.
Vezi si:  Anvelope 225 45 r17 - o alegere eficientă în orice sezon

Ce trebuie sa faci in momentul in care descoperi ca s-a stricat alternatorul?

Cea mai buna alegere ste sa te achizitionezi un alternator nou. Mizeaza intotdeauna pe brandurile cunoscute in momentul in care optezi pentru o astfel de piesa si asigura-te ca este disponibila pentru vehiculul tau. Un alternator auto este mai mic decat unul de tractor si chiar daca face acelasi lucru, nu va putea fi folosit pe un vehicul mare.

Inainte de a face o achizitie poti incerca sa gasesti o solutie prin care sa repari alternatorul.De cele mai multe ori, solutiile constau in inlocuirea diodelor, ceea ce genereaza costuri mult mai mici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.