Caseta de directie este o piesa responsabila cu amplificarea fortei transmise de sofer catre rotile directoare prin rotirea volanului. Practic, aceasta piesa intermediaza comunicarea dintre volan si roti.
De-a lungul timpului s-au folosit mai multe tipuri de casete de directie: cu melc cilindric, cu melc globoidal, cu roata dintata sau cu surub. Astazi, cele mai multe mecanisme ale casetelor de directie au un melc globoidal si o rola, deoarece randamentul lor este unul foarte bun.
Pentru eficientizarea casetei de directie, la toate automobilele moderne se utilizeaza si o servodirectie. Aceasta ajuta soferul sa roteasca volanul mai usor si poate fi de doua feluri:
- Servodirectie hidraulica. A fost folosita o buna perioada de vreme si s-a bazat pe o pompa ce creste presiunea lichidului.
- Servodirectie electrica. Este o servodirectie moderna care foloseste un motoras electric ce ajuta la transmiterea fortei de la volan catre caseta de directie si mai apoi catre roti.
Care sunt simptomele care arata o caseta de directie defecta?
Din pacate, caseta de directie nu este o piesa indestructibila. In timp, aceasta se poate uza si poate cauza probleme destul de mari. Cei de la casete-directie.ro au facut o lista cu cele mai intalnite probleme aparute la caseta de directie, care ar trebui sa trimita orice sofer in service:
1. Manevrarea greoaie a volanului. Este primul semn care arata o caseta de directie defecta. Atunci cand volanul incepe sa devina foarte moale si, inseamna ca temperatura din caseta de directie a crescut foarte mult sau a fost pierdut lichid.
2. Sunete aparute in momentul in care se face un viraj. Zgomotul produs in viraje este o alta problema intalnita destul de des. Practic, piesele casetei incep sa se uzeze una pe alta si creeaza un sunet de frecare;
3. Masina ajunge sa traga intr-o parte. In momentul in care volanul este lasat liber, masina nu merge drept si trage intr-o parte. Este o problema grava care poate duce la situatii extrem de neplacute si trebuie sa trimita orice sofer in service.
4. Se pierde ulei de servodirectie. Pentru a functiona corect, caseta de directie are nevoie de un lichid hidraulic. In cazul unor garnituri sparte, acest lichid poate sa se piarda, ceea ce duce la un miros neplacut de ars.
5. Nu mai functioneaza servodirectia. In general, servodirectia se strica greu. Atunci cand nu mai functioneaza caseta de directie insa, aceasta poate primi semnale eronate si se poate bloca.
La masinile noi, in momentul in care apare o problema la servodirectie apare si un martor luminos in bord care sesizeaza problema. Daca apar simptomele amintite mai sus insa, chiar si fara martorul de bord, este bine sa se ajunga in service.
De ce se defecteaza caseta de directie?
Exista mai multe cauze, insa cele mai frecvente sunt drumurile de proasta calitate, traversarea gropilor la viteza mare, manevrarea volanului in mod excesiv in parcare sau urcarea bordurilor.
Toate acestea isi pun amprenta asupra directiei iar in timp, aceasta cedeaza.