Ce alegem, o masina noua, sau una second hand?

author
3 minutes, 44 seconds Read

Masinile noi au in mod clar, foarte multe avantaje:

 1. Nu au mai fost conduse inainte de altcineva. Ideea de nou incanta pe toata lumea, si apoi siguranta lucrului neuzat este un avantaj psihologic, pe langa impresia pe care o facem in fata cunoscutilor.
 2. N-au fost implicate in accidente. Ideea ca masina a fost intr-o stare proasta in urma unui nefericit eveniment inspaimanta, chiar daca nu a fost vorba de o defectiune a motorului respectiv, si chiar daca masina este impecabila dupa reparatii.
 3. Toate autovehiculele sunt identice cu cele din acelasi model si an de fabricatie.
 4. Sunt sigure din punct de vedere legal – toate actele sunt corecte, intocmite conform legii de catre dealer/firma vanzatoare.
 5. Siguranta. Modelele noi, moderne au o multime de sisteme de siguranta, fiind proiectate pentru a rezista la tot felul de accidente.
 6. Producatorii de automobile introduc diverse stimulente pentru consumatori – planuri de plata a dobanzilor mai avantajoasa, reduceri, promotii, facilitati incluse in pret.
 7. Garantia din partea producatorului – timp de cativa ani, nu ar trebui sa va faceti griji in privinta autovehiculului, fiecare problema fiind remediata de firma respectiva in limita timpului de garantie.
 8. Anumite taxe care se adauga la costul de utilizare – poluare redusa, consum redus duc la taxe mai mici si costuri si mai mici

Dar au si cateva dezavantaje:

 1. Pretul este mult mai ridicat fata de cel al autovehiculelor second-hand.
 2. In cazul alegerii formei de plata in rate sau leasing, se percepe o anumita dobanda, care poate incomoda. Si-apoi, plata unei rate, in conditiile traversarii unei perioade de criza este pentru multi o problema, mai ales pentru cei care nu au un venit stabil
 3. Modalitatea de plata a ratelor este in valuta – pretul poate creste de la o luna la alta intrucat monedele euro/dolar fluctueaza mult.
 4. Autovehiculul nu este cu adevarat nou decat o singura zi. In momentul achizitionarii, aceasta si-a pierdut aproximativ 15-20% din valoare. Dupa cateva luni nu mai are nici mirosul de nou, nici prezenta de model nou; dupa un an este deja unul din “modelele vechi”. In plus, toate optiunile pentru care cumparatorul a platit in plus isi pierd masiv din valoare la revanzare.
Vezi si:  Anvelopele 195 55 r16 - cum alegem setul potrivit de anvelope

Cealalta parte a problemei este putin mai complicata, intrucat pot exista diferente mari intre masini de acelasi model si din acelasi an de fabricatie. Avantajele sunt:

 1. Costul redus la achizitie. Preturile sunt cu mult mai mici: nu trebuie facut neaparat un imprumut, ci puteti folosi banii de care dispuneti. Astfel, se poate cumpara o masina dintr-o clasa superioara la un pret foarte bun.
 2. Daca la o masina noua, fiecare facilitate adauga la pret o suma insemnata de bani, aici optionalele sunt aproape gratis. Diferenta dintre masinile full-option la mana a doua si versiunea standard este mult mai mica.
 3. Costurile asigurarii auto sunt mult mai mici.

Sunt si dezavantaje in cazul achizitionarii unei masini second hand:

 1. Multe nu sunt sigure din punct de vedere legal. Exista multe autovehicule furate din alte tari si aduse aici.
 2. Calitatea este indoielnica in cazul in care nu stiti cui a apartinut masina, cum a fost intretinuta. In plus, istoricul evenimentelor prin care a trecut masina nu este intotdeauna real. Pe parcursul utilizarii, veti constata defectiuni care vor trebui remediate, unele chiar foarte costisitoare, si apoi vinderea acesteia catre alta persoana va fi dificila, pierzand iarasi bani.
 3. Costurile de intretinere sunt mari. Fiecare vehicul la mana a doua necesita o imediata inspectie, schimbarea unor consumabile si a unor piese, reparatii care nu ar fi fost necesare unei masini noi.
 4. Puteti avea nenorocul de a da peste o masina recompusa in urma unui accident, sau asamblata din alte masini. Niciodata nu va avea performanta unei masini originale, intregi.
 5. Vinderea prea rapida (de exemplu dupa doua luni), ridica mari suspiciuni.
 6. Masinile second-hand au un consum marit, cu taxe mari, un motor mai vechi neputand consuma nici macar la fel ca unul nou.
 7. Va supuneti unor riscuri mai mari in cazul unei masini second-hand, mai ales in cazul in care nu aveti garantie.
 8. La masinile second-hand, taxele de inmatriculare pentru masinile neinmatriculate inca in Romania sunt mari.
Vezi si:  Ce detalii nu stiai despre scuturile de motor marca hyundai tucson

Ei bine, atatia itemi dar… cum ne dam seama care e solutia cea mai buna? Calculam totul pentru masina veche, dar si pentru masina noua, calcule care sa includa perioada de exploatare, costul de achizitie al unei masini noi si al celei second-hand, costurile de intretinere anuale. Nu uitati de numarul anual de kilometri pe care il estimati, si mai ales al costului combustibilului. Trebuie avute in vedere si costul cu leasingul sau imprumutul si asigurarea.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.