In momentul in care este vorba despre constructia unei case este important sa se tina cont de rezistenta acesteia. Cei mai multi proprietari se orienteaza exclusiv dupa compartimentare, mansardare, aspect exterior si solutii pentru acoperis sau subsol, insa toate aceste considerente sunt tratate prin prisma aspectului si confortului si nu neaparat pentru utilitate sau pentru rezistenta.
Specialistii de la arhipropub.ro recomanda contactarea unei echipe de specialisti care sa stie exact ce anume au de facut si cum trebuie proiectata o casa rezistenta astfel incat, ulterior, proprietarul sa nu aiba nicio problema cu locuinta sa.
Elementele de rezistenta vizate in proiectele corect intocmite
Pentru proiecte rezistenta case sunt vizate mai multe elemente componente ale constructiei. Cele mai importante astfel de elemente sunt:
- peretii portanti;
- fundatia;
- planseele;
- scarile;
- sarpanta;
- grinzile;
- stalpii de sustinere.
Fundatia este o parte din structura de rezistenta pe care foarte multe persoane o cunosc deja si pe care cei mai multi oameni o asociaza cu saparea unor santuri, urmata de armare si de turnarea betonului special pentru placa si stalpi, peste care va fi construita casa. Sunt putine persoane familiarizate cu lucrarile executate in cazul fundatiilor speciale, care sunt de obicei necesare in momentul in care terenul pe care casa se construieste este dificil de abordat sau in cazul in care pentru realizarea unei fundatii sunt necesare sapaturi la mare adancime.
Proiecte de rezistenta pentru fundatie
Fundatia este unul dintre elementele de baza in cele mai corect intocmite proiecte de rezistenta. Indiferent de adancimea fundatiei, rolul acesteia este cel de a prelua incarcatura pusa de constructie si de a o trimite terenului de fundare. Este vorba atat despre greutatea pe care cladirea o are, cat si despre toate incarcarile la care constructia este supusa in decursul existentei sale.
Printre cele mai comune incarcari pe care le iau proiectantii in calcul se numara cele climaterice, cele de mediu, cele legate de proprietatea pe care materialele o au si cele seismice. In momentul in care toate aceste forte care actioneaza la nivelul unei case sunt luate in calcul, se poate realiza un proiect de rezistenta foarte bun.
Alte elemente de rezistenta
Dupa fundatie, un alt element foarte important al unei case este reprezentat de peretii portanti care au rolul de a prelua si transmite incarcaturile proprii, cele implicate de placi si plansee, grinzi si acoperis.
Stalpii reprezinta de asemenea elemente importante de rezistenta, fiind structuri verticale care au rolul de a prelua aceleasi incarcari, in scopul de a le echilibra in momentul in care sunt transmite fundatiei.
Placile sau planseele, cele folosite la parter sau intre etaje, sunt acele elemente orizontale pentru structura care separa etajele constructiei. Toate aceste elemente structurale se sprijina pe grinzi.
Scarile sunt elemente de design si functionalitate, insa sunt considerate tot elemente structurale, deoarece prin intermediul lor se va face legatura cu toate etajele constructiei. Acestea sunt si ele vizate in proiectele pentru rezistenta. Sarpanta este cea care va sustine acoperisul si este un element de rezistenta important.