Una dintre principalele preocupări ale celor ce plănuiesc să-și construiască o casă este termoizolarea acesteia. Însă și persoanele ce locuiesc într-un spațiu neizolat își doresc, de cele mai multe ori, să sporească confortul termic și implicit eficiența energetică a căminului lor.
Pentru rezultate optime, termoizolarea locuinței trebuie realizată în mod corect, cu materiale de calitate. În acest articol îți prezentăm cele mai populare materiale izolatoare, caracterisiticile și beneficiilor lor. Astfel, vei putea face o alegere informată.
Rezumat:
1. Vata minerală
Vata minerală de sticlă și vată minerală bazaltică sunt materiale ce se instalează, de regulă, între panourile tip sandwich, oferind un grad ridicat de izolare termică. Mai mult, vata minerală este foarte durabilă, ceea ce amortizează investiția. Pe lângă toate astea, materialul asigură și izolația fonică a locuinței.
Dezavantajul vatei minerale este prețul său, care este mai mare în comparație cu cel al polistirenului, cel mai cunoscut material pentru sisteme de termoizolare.
2. Spuma rigidă
Spuma rigidă este unul dintre cele mai eficiente materiale pentru izolare termică. Un strat de numai 5 cm de spumă rigidă asigura același grad de izolare termică precum o placă din polistiren de 10 cm grosime.
De asemenea, spuma rigidă se poate aplica pe orice tip de material uscat (piatră, BCA, tencuiala, lemn, cărămidă, beton etc.) și, deoarece se mulează perfect pe orice suprafață, se potrivește în special pentru clădirile cu forme arhitecturale deosebite. În plus, aceasta asigură și o etanșare bună a locuinței, întrucât împiedică pătrunderea fungilor, insectelor și a altor dăunători prin crăpăturile din pereți.
3. Polistirenul
Polistirenul este cel mai popular material de izolare. Principalul motiv este prețul, de aceea este recomandat de specialiști, în principal pentru proiectele cu buget redus. În comparație cu materiale precum vata minerală de sticlă și spuma rigidă, polistirenul este mai puțin eficient. În plus, materialul nu este complet ignifugat, ceea ce înseamnă că nu asigura o bună rezistență la foc.
4. Celuloza
Celuloza este recomandată pentru izolarea termică a spațiilor masardabile. Acest material se obține prin reciclarea ziarelor, revistelor, ambalajelor și a altor obiecte ce conțin celuloză.
Sistemul de termoizolare cu celuloză este eficient doar dacă umiditatea nu este ridicată pe perioade lungi de timp. În cazul în care umezeala ajunge la stratul de celuloză, pot apărea mirosuri neplăcute, iar proprietatea ignifuga a materialului se pierde.
Celuloza este un material cu care e ușor de lucrat, nu putrezește, poate funcționa ca obstacol împotriva rozătoarelor (doar dacă nu este tratată cu aditivi) și care se produce ușor, fără e necesita un consum mare de energie.
5. Cărămizile fără termosistem
Cărămizile fără termosistem sunt modele de cărămizi care nu necesită montarea unui strat suplimentar de izolare termică. În ciuda faptului că aceste cărămizi reduc considerabil costul construcției unei clădiri, acestea nu sunt, totuși, foarte eficiente. Un perete realizat din cărămizi fără termosistem este cu 35% mai puțin eficient în comparație cu unul din BCA cu un strat suplimentar termoizolator.
Atunci când te afli pe punctul de a construi o casă sau vrei să o izolezi termic pe cea existentă, este foarte important să iei în considerare, pe lângă prețul lucrării și avantajele pe care materialului termoizolant le oferă pe termen lung.