aer conditionat bmw

Cum funcționează instalația de aer condiționat pe un automobil BMW

3 minutes, 10 seconds Read

aer conditionat bmwInainte de a vorbi de modul in care functioneaza azi un sistem modern de climatizare auto, sa privim putin in trecut. Nu stiu cati dintre voi stiti, dar prima masina cu instalatie de aer conditionat a aparut in 1939 si s-a vandut in acea perioada cu echivalentul de azi al sumei de 40.000 de dolari. Evident ca astazi modelul este evaluat la cateva sute de mii de euro, iar una intretinuta exemplar poate ajunge chiar la un milion de euro.

Automobilul a fost un prototip pentru vremea lui si se numea Packard Super Eight. Prima oara a fost prezentat publicului la 8 iulie 1939 la Chicago in statul Illinois. Unitatea principală care controla aerul condiţionat, era localizată în spatele banchetei şi ocupa mult spaţiu, acesta fiind un mare dezavantaj. Capacitatea unităţii de aer condiţionat era echivalentă cu 1.5 tone de gheaţă în 24 de ore, atunci când maşina era condusă la viteza de autostradă.

Azi, datorita componentelor moderne si tehnologiei lucrurile stau diferit. La ExclusivOEM gasesti piesele de care are nevoie BMW-ul tau pentru ca instalatia de aer conditionat sa functioneze la parametrii normali.

Freonul – Un agent de refrigerare versatil

Astazi sistemele moderne ocupa mult mai putin spatiu iar agentul de refrigerare, freonul, este mult mai usor de depozitat. Astazi, unitatile moderne de pe automobilele premium monitorizeaza si regleaza temperatura aerului printr-un termostat, iar sistemul contine si un filtru ce indeparteaza particulele aeriene daunatoare din circulatia aerului.

In principiu, orice instalatie de aer conditionat auto are doua mari componente:

O componenta rece care include piese precum evaporatorul si un ventilator care sufla aer peste bobinele de racire si in camera. Partea calda a acestor sisteme contine compresorul, condensatorul si un alt ventilator care sa ventileze aerul cald din refrigerantul compresat. Intre cele doua seturi de bobine, se afla o valva de expandare care regleaza volumul de lichid compresat care ajunge la vaporizator. Odata ajuns in vaporizator, refrigerantul experimenteaza o scadere a presiunii, se expandeaza si se preschimba inapoi in gaz.

Compresorul este de fapt o pompa electrica mare, una dintre componentele esentiale de electrica auto, ce presurizeaza gazul  refrigerant ca parte din procesul de a-l transforma inapoi in lichid.

Exista si cativa senzori aditionali, cronometre si valve, dar evaporatorul, compresorul, condesatorul si valva de expandere sunt principalele componente ale unui aparat de aer conditionat. Si pentru ca instalatia sa functioneze exemplar, este corelata la diferiti senzori de pe bordul masinii, la partea electrica si la butelia de freon.

Dupa cum se poate vedea, vorbim de un proces complex care necesita multa acuratete. Daca oricare din aceste piese se deterioreaza, e bine sa folosesti piese de la ExclusivOEM, daca vrei ca masina ta sa isi pastreze parametrii de top si sa n-ai probleme cu gradul de uzura.

,,De ce le recomand clientilor sa nu achizitioneze piese After Market? In primul rand, cu piesele After Market nu ai garanția ca acea componenta se va potrivi pe mașina ta. În al doilea rand, randamentul lor este extrem de scăzut, chiar dacă piesa se potriveste pe mașină. Ca idee, plăcuțele de frână OEM pot rezista pana la 90.000 de km. Piesele After Market după 20.000 de km deja sunt tocite. Si asta in cazul unor placute de 300-360 de ron, iar asta in contextul in care plăcuțele OEM costa 380-400. Conducatorii trebuie sa înțeleagă ca piesele OEM arata respect pentru mașină și prelungesc viata automobilului. E ca în cazul oamenilor. Dacă te hrănești doar cu junk Food, la un moment dat vei avea probleme de sănătate cu stomacul, cu inima, cu ficatul. Dacă ai grija cu ce te hranești, și corpul tău va da randament”, a explicat Adrian Podariu, owner al singurului shop fizic din Romania care comercializeaza exclusiv piese OEM pentru BMW.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.