Ghidul pentru o vacanta de neuitat in Turcia

author
3 minutes, 5 seconds Read

De ce Turcia?

Turcia este un loc mirific, la intalnirea dintre Orient si Occident. Teritoriul actual al Turciei a fost locuit din antichitate – grecii si fenicienii desfasurau o activitate comerciala intensa pe tarmurile Marii Mediterane. Loc incarcat de istorie, imperiu timp de 600 de ani, adaposteste vestigii de o bogatie incomensurabila.

File:İstanbul-Ayasofya.JPG

Turistii aleg sa-si petreaca vacanta in Turcia pentru frumusetea locului, pentru complexitatea istorica si geografica – munti inalti, dealuri, tarm intins cu plaje largi si ape cristaline, orase cu vechime foarte mare, ca de exemplu Istambulul, care a fost intemeiat inca din secolul 7 i.Hr, avand atunci numele de Bizantion. In anul 330, devine capitala Imperiului roman de Rasarit sub Constantin cel Mare, cand ia numele de Constantinopole. Devine apoi capitala a Imperiului bizantin, iar din 1453, sub ocupatia turca, ramane capitala sultanatului pana in 1923, cand aceasta este mutata la Ankara.

Cand e cel mai bine sa mergem?

Pentru a petrece o vacanta de neuitat, se recomanda sa va informati din timp in legatura cu vacanta, eventual sa va faceti rezervari prin programul „early-booking Turcia”. Reducerile sunt substantiale (pot ajunge pana la 30%) mai ales la calatoriile cu avionul. Ofertele sunt extraordinare, raportul calitate-pret este foarte bun, astfel incat puteti sta la un hotel de lux la un pret foarte bun.

Zona de coasta a Turciei are o clima temperat mediteraneeana,  cu veri uscate si ierni umede. Coastele scaldate de Marea Neagra au un climat temperat oceanic cu anotimpuri umede – aici cade cea mai mare cantitate de precipitatiii. Climatul din zona Marii Marmara este de tranzitie – verile sunt moderat de uscate si reci, iar iernile sunt uscate. Conditiile climatice sunt mai dure, mai aride in interior. Altitudinile de pe platoul turcesc determina ierni aspre, iar temperaturile mentin zapada cel putin 120 de zile pe an, pe cand verile sunt fierbinti si uscate. Pe litoralul Marii Mediterane clima este subtropicala, placuta.

Vezi si:  Happy Tour - compania aleasa cel mai des pentru calatorii de afaceri din Romania

In ce statiuni e cel mai bine sa mergem?

Regiunea Antalya este un loc pitoresc, fiind inconjurata de munti, paduri si numeroase ruine antice. Incalzita de soare timp de 300 de zile pe an, este un paradis al inotului si al plajelor. Cei care doresc sa vina aici cu persoana iubita, sau cu familia, se vor bucura de cateva zile minunate. Vizitati castelul, fosta fortareata otomana situata in varful colinei, ce adaposteste ruinele a sase biserici, dar si un loc de executie a prizonierilor.

Boemul Bodrum, situat pe coasta egeeana, este un paradis al yachtingului, dar si al plajelor (Yalikavac), in care va puteti relaxa, si eventual, pescui bureti de mare. Cei pasionati de istorie vor fi fascinati de Mausoleul din Halicarnas, care acum este restaurat, apropiindu-se de infatisarea de odinioara. Bodrumul este si orasul natal al lui Herodot.

Statiunea Kusadasi este situata pe coasta de vest a Turciei, in sudul Izmirului, si este recunoscuta ca fiind una din cele mai frumoase statiuni turcesti – numeroasele plaje au nisipul fin, apele calde si cristaline cu o atmosfera linistita. Aici puteti practica windsurfing, ski-nautic, navigare, etc. Dupa lasarea serii, puteti sa va recreati in cafenelele si restaurantele cunoscute in toata lumea.

Cei pasionati de ski vor fi incantati de conditiile din statiunea Uludag. Varful muntos atinge 2543 m; cele mai bune conditii de schiat sunt in decembrie, stratul mediu de zapada atingand 3 metri. Statiunea este dotata cu o telecabina, 5 telescaune si 7 teleschiuri in forma de T. Statiunea este apropiata de marele oras istoric Bursa (aproximativ 26), unde exista peste 125 de moschei, cele mai importante si interesante fiind cele construite de primii conducatori otomani, ca de exemplu Baiazid.

Vezi si:  Ghid turistic: ce vizitam in Brasov si in imprejurimi?

Ce cumparam?

Turcia este vestita pentru bijuteriile frumoase din aur si argint, cu pietre pretioase si semipretioase. Aici se gasesc si bureti de mare, imbracaminte – bumbacul, matasurile, covoarele, stofele de lana sunt vestite in intreaga lume pentru calitatea si frumusetea lor.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.