Iile traditionale vs iile comerciale

1 minute, 28 seconds Read

Prin traditie, iile  sunt bluze de dama cu maneca lunga (sau mai degraba camasi) de in (mai rar, de matase sau de borangic), nu intotdeauna foarte confortabile, dar care au fost purtate de femei vreme de 5-7000 de ani.

Ea face parte din portul traditional romanesc si, din pacate, nu mai este foarte populara in randul femeilor moderne, asta in ciuda eforturilor creatorilor de moda de a mentine vie placerea pentru straiele populare.

Totusi, desi straiele populare nu sunt foarte la moda acum, multe femei inca poarta astfel de bluze, cu mentiunea ca ele poarta versiuni de ii moderne, din bumbac, care sunt semnificativ diferite fata de cele din portul traditional romanesc.

Care sunt diferentele intre iile moderne si cele traditionale? In primul rand, cele moderne sunt din materiale moi, mai rezistente la spalat si au o croiala mai confortabila. Cele vechi erau majoritar din in, deci aveau o textura mai dura, cu sanse mari de a provoca iritatii.

Putina lume isi permitea pe vremuri sa cumpere bumbac sau matase, astfel ca isi teseau straiele cu materialele mai ieftine, dar care erau mult mai la indemana, bumbacul fiind mai degraba destinat familiilor boieresti si taranilor foarte instariti.

In plus, un mare merit pentru care acest tip de bluze de dama nu a murit il au creatorii de moda si magazinele online. Astazi, oricine isi poate cumpara o ie online ieftina, fara prea mari batai de cap, intrucat oferta magazinelor online a inceput sa contina si astfel de obiecte.

In ceea ce priveste activitarea creatorilor de moda, ei au reinventat practic costumele populare, le-au dat o forma moderna si le-au adaptat cerintelor din zilele noastre. Ca atare, iile sunt mai feminine, au un aspect mai placut, chiar daca pastreaza forma traditionala si elementele de décor stravechi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.