Infiintarea unei firme este cea mai importanta etapa in ceea ce priveste relatia dintre un antreprenor si succesul lui. Doar ca, in cazul in care antreprenorul este la prima tentativa de a infiinta o firma, cel mai probabil acesta nu este suficient de pregatit in ceea ce priveste documentarea pentru a infiinta firma corect, intr-un timp scurt, avand la dispozitie un plan bine pus la punct pentru ca afacerea sa porneasca cu dreptul.
Primul lucru pe care il are de facut un antreprenor este sa se documenteze foarte bine cu tot ceea ce inseamna firma lui. Incepana de la infiintare pana la ceea ce se gaseste pe piata, care sunt diferentele majore intre competitori si ce anume in plus ar putea aduce fata de acestia astfel incat firma lui sa aiba cel putin la fel de mult succes ca cele aflate in top 10.
Odata ce a fost facuta documentarea, un al doilea pas de facut, cu ajutorul informatiilor colectionate, este reprezentat de elaborarea planului de afaceri. Acesta trebuie sa contina pas cu pas, care sunt activitatile de facut, avand grija sa respecte obiectele propuse initial. Este foarte important ca obiectivele setate sa fie cat mai specifice si in acelasi timp masurabile. In felul acesta, in momentul in care afacerea va demara, va fi mult mai simplu sa urmaresti in ce masura te aflii inca in grafic, sau e nevoie de anumite ajustari. La fel de important este faptul ca poti monitoriza mult mai simplu succesul sau esecul.
In planul pe care il construiesti pentru activitatea firmei, va trebui sa ai in vedere nu numai infiintarea firmei ci si alte aspecte importante precum cine va tine contabilitatea firmei sau cum vei promova firma.
Al treilea pas consta in efectuarea activitatilor propuse in plan. Aici este foarte important sa urmaresti indeaproape ceea ce ai de facut si in acelasi timp sa urmaresti cu mare atentie contextul exterior. Evaluaza pe baza datelor pe care le primesti din activitatea desfasurata si valideaza ce functioneaza asa cum ti-ai propus si estimat si ce nu.
Cel de-al patrulea pas la fel de important este reprezentat de modificarea in plan a acelor activitati care nu se pliaza suficient de bine pentru activitatea ta. Optimizeaza este cuvantul potrivit pentru acest pas. Este o etapa foarte importanta deoarece te ajuta sa elimi tot ceea ce este inutil in ceea ce faci sau poate chiar costisitor si sa reusesti sa inlocuiesti cu altceva mai bun.
Cel mai simplu si in acelasi timp cea mai rapida forma prin care vei reusi sa iti infiintezi firma fara foarte multa bataie de cap in ceea ce priveste obtinerea documentelor pentru infiintare precum si hotararea pentru tipul de firma pe care sa il alegi, este sa cauti o firma de avocatura specializata in infiintari firme. Aceasta se va putea ocupa de tot ceea ce inseamna documente, iar in acelasi timp iti va putea oferi consultanta pentru a alege cea mai potrivita varianta de organizare a firmei (PFA, SRL, SA, fundatie, intreprindere familiala, individuala etc.)