Protestul minerilor din Valea Jiului

author
1 minute, 47 seconds Read

Conform ultimelor stiri 600 de mineri s-au blocat in subteran, iar alti 500 au intrat in greva foamei dupa ce au aflat ca minele in care lucreaza ar trebui inchise pana in anul 2018. Ortacii din 3 puncte de lucru din Vlea Jiului: Paroseni, Uricani, Petrila au protestat timp de doua zile ingrijorati fiind ca in lipsa unui contract concis privind preluarea carbunelui de Complexul Energetic Hunedoara, acesta va ramane in depozite, angajatii riscand sa-si piarda salariile si locurile de munca.

Unul din liderii sindicali a declarat: “nu renunta la protest, nu vor iesi atata timp cat nu ies nici ceilalti, sunt solidari, asteapta o solutie doar de la premierul Romaniei.”
Minerii au stat in subteran timp de aproape doua zile desi legal acestia nu au voie decat 6 ore pe zi. Familiile unora dintre ei, intervievate fiind, au declarat ca sunt ingrijorate in legatura cu siguranta si starea fizica a minerilor care nu au putut fi contactati telefonic din cauza semnalului scazut.  Abia vineri seara acestia au inceput sa parasesca zona subterana, unii dintre eu necesitand chiar interventia cadrelor medicale.
Ultimele stiri relateaza ca minerii au renuntat la protest doar dupa ce acesta manifestare de amploare a convins premierul Romaniei sa ia masuri. Acesta a dat mandat ministrului Economiei si ministrului Energiei sa trimita reprezentanti in Valea Jiului care sa negocieze contractul dintre Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jilui. Asa cum era de asteptat s-a gasit si un asa zis vinovat, seful SNIMV fiind inlocuit de ministrul Energiei cu Aurel Anghel, directorul Minei Petrosani.

In urma negocierilor s-a ajuns la urmatoarea intelegere: Complexul Energetic Hunedoara este obligat sa cumpere intreaga cantitate de carbune produsa in cele 3 puncte de lucru, pretul urmand a fi stabilit lunar. Aceasta intelegere asigura salariile minerilor pe perioada contractului insa nu si locurile de munca dupa anul 2018. Astfel solutia este una de compromis avand in vedere dezinteresul statului fata de mine si cariere. Numai in ultimii 20 de ani aproximativ 550 de astfel de locuri fie au fost inchise, fie sunt pe cale sa fie inchise. Singura scapare ar reprezenta-o interesul strainilor care au inceput sa investeasca. O singura mina deschisa ar asigura salariul a aproximativ 1000 de persoane.

Vezi si:  Norvegia

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.