E imposibil sa nu fi auzit de site-urile de tip Groupon, care comercializeaza cupoane de reduceri sau chiar reduceri directe contra unei sume mai mici decat reducerea in sine. O practica in genul a fost preluata in ultimul timp si in sfera magazinelor online, care au inteles ca romanii sunt capabili si disponibili sa cumpere orice, chiar si lucruri de care nu au neaparata nevoie pe moment, atat timp cat ele sunt disponibile la un pret redus.
Promovarea oferteleor prin cupoane reduceri a inceput sa fie o practica saptamanala pentru marile magazine de IT si fashion, care trimit abonatilor lor newslettere continand coduri de reducere sau cupoane de reducere. Astfel, e o situatie de win-win: clientii sunt rasplatiti pentru fidelitatea lor, iar magazinul obtine aproape gratuit fidelizarea clientilor.
Intr-o epoca a comparatoarelor de preturi si in care batalia pentru anumite segmente de piata este dusa la rang de arta prin fel de fel de viclesuguri de marketing, practica cupoanelor de reduceri face diferenta.
Exista si o exceptie: un retailer IT a incercat recent sa obtina un numar de abonati printr-un mijloc neortodox. A redus pretul unei tablete cu mult sub pretul normal sub pretextul unei greseli, dupa care a lasat ca eroarea sa se propage. In acea seara, peste 10,000 de oameni s-au abonat la newsletter (obligati fiind de procedura de obtinere a contului pe magazinul respectiv). A doua zi, toti au fost instiintati ca nu vor primi produsul comandat. Bineinteles, la scurt timp dupa, magazinul a inceput sa trimita newslettere si cupoane de reduceri, cupoane care au ajuns in spam, alterand substantial credibilitatea magazinului.
Asadar, se poate concluziona ca practica reducerilor prin cupoane functioneaza cu mentiunea ca in spatele campaniei de reducere sa nu se afle interese ascunse. Altfel, siretlicurile se pedepsesc prin SPAM si prin ignorarea ofertelor viitoare, exact ca in cazul pildei ciobanului care cerea ajutor nefondat, pretinzand ca lupii ii atacau oile.