instrumente muzicale

Instrumente musicale de la MuzicaStore

author
2 minutes, 27 seconds Read

instrumente muzicale

Un instrument muzical  este in esenta, un obiect utilizat si cu ajutorul caruia se poate interpreta o compozitie muzicala.

Instrumentele, sunt clasificate in patru grupe din punct de vedree traditional : instrumente cu coarde, suflatori din alama, suflatori din lemn si instrumente de percutie iar la acestea se adauga si suflatorile care au structura complexa precum si instrumentele electronice.

Muzicienii folossec o varietate mare de instrumente si asta pentru ca sa creeze sunete si sa interpreteze muzica . Unele instrumente muzicale sunt doar niste bucati de lemn lucrate insa cu maiestrie ,dar altele au aparut in urma prelucrarii cu ajutorul unor tehnologii inalte.

Instrumentele se diferentiaza intre ele, au caracteristici variate si se diferentiaz inclusiv de la o regiune la alta. Ele pot sa fie instrumente acustice adica acelea care genereaza sunetul intr-un mod fizic si electronice respectiv cele care sunt folosite ajutate de un  aplificator de sunet.

Un alt tip de caracteristici ale instrumentelor sunt registrul si timbrul.

Principalele caracteristici si observatii asupra instrumentelor muzicale sunt :

  • Chitara, este un instrument originar din Spania, iar chitara acustica este un instrument popular in zilele noastre ;
  • Mandolina, este asemanator lautei iar la el se poate canta prin ciupire cu plectru;
  • Despre cobza se poate afirma ca este in fapt o lauta populara specifica Europei de Est;
  • Harpa este un instrument la care cordele vibreaza liber si perpendicular pe o placa de rezistenta ;

Dintre instrumentele cu arcus, caracteristicile celor mai cunoscute sunt :

  • Vioara, este un instrument muzical cu arcus si coarde care are acordajul cel mai inalt. Ea se tine pe umarul stang, spirijinita imediat sub barbie. Inca din secolul al XVI-lea acest instrument a patruns in multe domenii muzicale iar prin secolul al XVIII-lea a devenit instrumentul solist cel mai dorit in ansamblurile de camera si-n orchestre. Deoarece timbrul viorii este mai accentuat, mai stralucitor decat cel al violei a dus la succesul viorii.;
  • Viola face parte din familia viorii dar are dimensiuni intermediare intre vioara si violoncel . Despre timbrul violei se poate spune ca este mai inchis decat cel al viorii iar acordajul este cu sub cel al viorii cu o cvinta;
  • Contrabasul reprezinta un instrument hibrid intre viola si vioara. Este cel mai grav instrument ca sonoritate sintre instrumentele care au arcus si coarda iar la el se poate interpreta doar stand in picioare.
Vezi si:  Afla ce nu stiai despre cizmele UGG!

Instrumentele lovite pentru a obtine sunetele dorite de la ele, sunt urmatoarele :

  • Pianul , instrument muzical  inventat in Italia in secolul al XVIII-lea . Acest instrument are o paleta expresiva de sunete si o bogatie a timbrului cum nu mai are nici un alt instrument;
  • Tambalul este un instrument care se actioneaza prin apasare cu ajutorul unei baghete;
  • Clavicordul este un instrument mai putin cunoscut si care reda sunete printr-un mecanism de claviatura, prin apasarea unei clape care separa in doua parti, o clapa.

Dintre instrumentele din lemn, de suflat, este de mentionat fluierul, bine cunoscut de toata lumea ca un instrument de suflat care a fost descoperit inca de acum 35.000 de ani.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.