Ce straluceste ca Inima Oceanului, radiaza ca Diamantul Sperantei si se potriveste perfect pe degetul persoanei iubite?
Un safir albastru pe un inel de logodna, bineinteles! Aceasta piatra a captivat oamenii pentru multa vreme prin frumusetea si culoarea adanca si catifelata. In Grecia antica si la Roma ele erau considerate pietrele regalitatii. Se credea ca ii protejeaza pe purtatorii inelului de invidie si de necazuri si de aceea aceasta piatra era preferata de cei care si-o puteau permite. Tot aceasta piatra a obtinut o semnificatie religioasa in Evul Mediu, cand conducatorii clerului purtau safire, care simbolizau raiul. Poporul le asocia cu binecuvantarea Cerului.
Safirele au fost purtate in mod repetat de catre membrii regali din Europa, dobandind semnificatia de noroc, puritate si intelepciune. Printesa Diana si Printesa Anne au purtat ambele inele de logodna cu piatra de safir. Unii inca mai cred ca aceasta bijuterie are proprietati de vindecare si de calmare a sistemului nervos. In mod traditional bijuteriile cu safir sunt oferite de obicei cu ocazia aniversarii a 45 de ani de casatorie.
Desi multi oameni cred ca toate safirele sunt albastre, in realitate acestea se gasesc in trei variante de corindon. Celelalte doua sunt rubinul, care este rosu, si padparascha, un safir rar, de culoare galben-portocaliu. Corindonul poate fi intalnit si in varianta gri.
Asemenea altor pietre pretioase, calitatea safirului este determinata de cele patru C: culoare, claritate, carate si taietura (cut). Un alt criteriu de apreciere a safirului este locul de origine. Safirele se gasesc in Australia, Tailanda, Sri Lanka si Africa.
Este general acceptat ca in practica safirele isi sporesc intensitatea culorii daca sunt expuse la temperaturi foarte ridicate pentru mai multe ore. Supuse la caldura intensa, pietrele devin mai albastre si isi pierd caracterul catifelat. Safirele Yogo, o varietate gasita numai in statul Montana, Statele Unite, uneori nu necesita tratamentul termic, deoarece au aceasta culoare intensa si uniforma.
Safirele sunt foarte durabile, fapt pentru care sunt preferate pentru inelele de logodna. Sunt rezistente la efectele caldurii si ale luminii sau ale chimicalelor pe care le utilizam in fiecare zi. Totusi, unii acizi ar trebui tinuti la distanta de aceasta piatra, inclusiv acidul boric. Ar fi o idee buna sa indepartezi inelul atunci cand faci munci practice. Se curata cu apa calda si sapun.