Sablarea abraziva – o metoda eficienta si economica de a indeparta rugina

2 minutes, 35 seconds Read

sablare_umeda_450Desi termenul de sablare pare unul relativ recent, procesul in sine este cunoscut si utilizat de mai bine de un secol. Dintre toate tipurile de sablare cel mai cunoscut si utilizat este cel al sablarii abrazive. Acesta, la randul sau are mai multe subtipuri, dar primul care a fost brevetat in SUA la sfarsitul secolului al XIX-lea a fost cel al sablarii cu nisip.

Ce este sablarea si ce tipuri majore diferentiem?

Sablarea reprezinta procesul de indepartare a impuritatilor de pe diverse tipuri de suprafete, scopul operatiunii fiind in primul rand curatarea suprafetelor, dar si netezirea acestora(fie ca finisaj, fie in vederea pregatirii unor alte lucrari).

In functie de materialele utilizate in timpul procesului sablarea poate fi mai blanda sau abraziva. Cea din urma presupune o curatare si netezire puternica, folosind materiale diverse, cu actiune abraziva.

Cum poti asadar curata rugina nedorita care s-a depus de-a lungul timpului pe un obiect pe care totusi doresti sa il valorifici? Simplu: opteaza pentru o sablare abraziva. Dat fiind faptul ca rugina nu este o depunere usor de indepartat este de preferat aceasta varianta mai puternica. Cea mai ieftina metoda – a nu se intelege ineficienta- este cea cu nisip, un material foarte ieftin si care actioneaza corespunzator.

Ce presupune procesul de sablare abraziva?

Concret, procesul consta in proiectarea granulelor abrazive cu ajutorul unui compresor (aparat cu aer comprimat) la diverse presiuni. Operatiunea se poate efectua cu ajutorul unei game largi de materiale: nisip sau nisip de sticla, sticla sfaramata, bile de otel, carbid de silicon, piatra ponce, margele de sticla, oxid de aluminiu. Sunt utilizate chiar si materiale bio, cum ar fi, spre exemplu, cojile de nuci sau stiuletii de porumb.

Important este sa cunosti avantajele fiecarei materii prime si sa alegi cea mai potrivita forma de sablare abraziva. De exemplu, pentru a indeparta rugina de pe suprafetele metalice specialistii recomanda utilizarea nisipului, a zgurii de carbune, a carbidului de silicon sau a pietrisului de otel. Cei de la www.sablam-tot.ro dispun de o multitudine de materiale pentru sablat adaptate nevoilor fiecarei suprafete.

De ce sa optezi pentru sablarea abraziva pentru indepartarea ruginei?

Acest tip de sablare prezinta o serie de avantaje, fiecare tip de material utilizat in proces avand propriile beneficii:

  1. Sablarea cu nisip este cea mai utilizata metoda si nu intamplator: nisipul este un material ieftin si accesibil, cu o mare capacitate de curatare( gratie proprietatilor abrazive ale granulelor). In plus timpul curatarii suprafetei de rugina este substantial redus, cu pana la 70%.
  2. Sablarea cu zgura de carbune poate fi o optiune de luat in considerare fiind, ca si sablarea cu nisip, o metoda destul de economica.
  3. Sablarea cu carbid de silicon merita aleasa atunci cand se doreste curatarea ruginii si mentinerea abrazivitatii pentru un timp mai indelungat.
  4. Sablarea cu pietris de otel se remarca printr-o taiere rapida un finisaj neted.

Atunci cand iti doresti sa indepartezi stratul de rugina depus pe suprafetele metalice pentru un finisaj neted si lucios, dar si pentru a pregati suprafata pentru o protectie anticoroziva pe viitor alege cu incredere procedura de sablare abraziva. Rezultatele se obtin intr-un timp scurt si fara cheltuieli substantiale.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.