Datorită apariției și dezvoltării mediului online, un nou fel de indivizi a început să se facă de multă vreme cunoscut: designerii de logouri. Dar sunt aceștia pricepuți la ceea ce fac? Au ei vreo experiență în branding? Sunt, oare, calificați să creeze un logo pentru o afacere? Nu avem de unde să știm exact, deoarece nu cred că am putea să-i testăm pe toți ca să ne dăm seama.
Însă ceea ce putem ști cu destul de multă certitudine, este faptul că, atunci când vorbim despre conceperea unui logo, avem de-a face și cu niște mituri. Inevitabil, dacă stăm să ne gândim. Pentru că, nu-i așa, cum ar fi viața noastră dacă nu am fi înconjurați de mituri? Probabil cam plictisitoare.
1. Designul unui logo este strict limitat la grafică
Mulți designeri, dar și mulți oameni de afaceri, cred că doar la grafică se rezumă totul. Nu este adevărat, un logo nu este doar o adunătură de imagini și text puse laolaltă de un grafician priceput. El este un amestec bine echilibrat de concept, spațiu, culoare, consistență și claritate. Procesul de creare a unui logo nu ar trebui să înceapă de la pagina goală de Photoshop, ci de la masa de discuții, acolo unde ar trebui să se finalizeze conceptul.
Designul ar trebui să se folosească numai pentru a da o formă respectivului concept.
2. Logoul înseamnă branding
Conform definiției de pe Wikipedia, brandul „reprezintă identitatea unui anumit produs, serviciu sau afacere. Un brand poate avea mai multe forme, acestea fiind un nume, un semn, un simbol, o combinație de culori sau un slogan”. Așadar, un logo este doar o parte din procesul de branduire. Țineți minte, atunci când concepeți acel logo, că el este doar una dintre rotițele unui mecanism mai mare!
3. Orice tip de font este potrivit
Sunt unii designeri care par să ignore importanța fonturilor într-un logo. În mare parte a timpului, fonturile sunt puse acolo pentru a completa elementele grafice sau pentru a anunța numele brandului. Crearea unui font nou sau alegerea celui corect pentru un logo, este o adevărată artă. Trebuie ales acel tip care se potrivește personalității brandului.
Pentru a ajunge la fontul dorit, experimentați cât mai mult. O parte dintre marile branduri globale folosesc numai fonturile ca logo!
4. Logourile frumoase sunt cele mai bune
Adesea, un grafician sau un designer nu primește foarte multe informații de la un client despre cum ar dori acesta să fie logoul său. Singurul lucru care i se va menționa va fi „să fie frumos”. Nu este nimic greșit în a avea un logo care arată bine, atât timp cât nu exagerați. Dacă aruncați o privire la logourile companiilor mari, veți remarca faptul că nu toate sunt atât de pretențioase. În schimb, ele sunt gândite să comunice cât mai bine mesajul brandului în cauză.
5. Toate logourile sunt create la fel
Ce au în comun toate logourile unor companii sau ale unor branduri? În afară de claritate și creativitate, au și un aspect aparte caracteristic industriei sau categoriei din care face parte firma respectivă. Un designer ar trebui să abordeze diferit conceperea unui logo, ținând cont de categoria în care se află compania pentru care îl face.
Logoul unei firme nu poate avea același font ca logoul unui cinematograf. La fel cum nici logoul unei organizații non-profit nu poate fi același cu logoul unei trupe rock. Pentru a vă diferenția de alte firme sau companii, alegeți un logo care să iasă în evidență și să fie caracteristic vouă.
Nu în ultimul rând, atunci când produceți un logo, asigurați-vă că acesta poate fi replicat în orice mediu sau pe orice suprafață. Multe logouri pentru siteuri arată bine numai pe monitorul unui calculator, deoarece culorile și stilul său nu sunt potrivite pentru tipar.