Automatizarile industriale – necesitate sau trend

author
3 minutes, 12 seconds Read

Traim intr-o societate in plina schimbare, in care, tehnologia joaca un rol din ce in ce mai important. De la calculatoare, telefoane smart si tablete, la benzi rulante, aparate de climatizare sau masini si utilaje grele automatizate, suntem inconjurati de aparatura si de echipamente tehnologice. Si toata aceasta imagine in care ne aflam, se datoreaza nevoilor umane. Traim in secolul vitezei si avem nevoie de viteza. Automatizarile industriale reprezinta una dintre cele mai bune solutii pentru a face fata nevoilor si necesitatilor specifice secolului in care traim. Mai exact, industria are nevoie de tehnologie pentru a face performanta, iar automatizarile industriale au ocupat, si ocupa, un loc din ce in ce mai mare si mai important in cadrul oricarui producator, al oricarei companii doritoare de succes. De ce trebuie sa apelam la automatizarile industriale si care este rolulul lor? Domeniul automatizarilor si, in special cel al automatizarilor industriale, sunt domenii extrem de vaste si includ tehnologii din foarte multe subramuri ale industriei. Cu toate acestea, vom incerca sa raspundem la intrebarea anterioara, in materialul de mai jos.

Automatizarile industriale, echipamentele industriale de automatizare, au rolul de a usura si de a face mai eficiente, mai rapide si mai precise procesele desfasurate intr-o companie, fabrica, uzina etc. Mai exact, ceea ce ar face un numar de oameni, poate fi realizat de o aparatura moderna, eficienta, rapida, care raspunde la comenzi, care este supravegheata si controlata prin intermediul calculatoarelor, al programelor software special pregatite pentru functiile de comanda si control. In multe cazuri, activitatea de supraveghere este rezervata opratorilor umani.
In prezent, acest gen de automatizari sunt in plina dezvoltare, castigand tot mai mult teren si in Romania, fiind demonstrata eficienta si economia pe care acestea le pot aduce intr-un proces de productie. Astfel, daca nevoile si comenzile, daca gradul de dezvoltare al unei companii, era greu de atins, de respectat, astazi, datorita unor sisteme performante, automatizarile industriale ofera posibilitati de dezvoltare rapide si ample, in favoarea clientilor, dar si a dezvoltatorilor.
Un alt atu al echipamentelor industriale de automatizare consta in economia de care beneficiaza companiile care folosesc astfel de echipamente performante. Integrarea, in cadrul proceselor de productie, a diverselor echipamente de automatizare si control, aduce avantajul realizarii unei economii de energie, aproape imposibil de atins in procesele neautomatizate. Debitmetrele electromagnetice (debitmetrele ultrasonice, debitmetrele electromagnetice, debitmetrele masice, rotametrele), traductoarele de nivel ultrasonic (traductoare de nivel ultrasonic, traductoare de nivel tip radar, switch-uri de nivel, transmitere si controlere), echipamentele de masurare a presiunii (traductoare de presiune, traductoare de presiune diferentiala, traductoare de nivel hidrostatic), echipamentele de masurare a temperaturii (transmitere de temperatura, senzori de temperatura), pozitionerele electropneumatice, componentele (surse, display-uri), comunicatiile si software-urile (HART, profibus, fieldbus, wireless, PDM – process device manager), sistemele SCADA si motoarele electrice ofera ocazia tuturor companiilor sa-si ridice nivelul de activitate, de calitate, de eficienta. Toate aceste aspecte fiind atat in favoarea producatorilor cat si a consumatorilor.

Vezi si:  Brazilia si coronavirus – autoritarism si politica negarii

La ora actuala, diversitatea echipamentele industriale de automatizare, si tehnologiile moderne inglobate de acestea, au condus la scaderea costurilor de retehnologizare sau de achizitie a echipamentelor noi, precum si la usurinta integrarii acestora in procesele de productie existente. Din aceasta cauza, exista foarte multe companii, pe piata, care isi desfasoara activitatea in domeniul automatizarilor industriale, fie ca este vorba despre comercializare de echipamente, mentenanta sau instalare. Exista si companii care ofera solutii „turn-key”, de la consultanta, proiectare, comercializare, instalare si mentenanta. Costurile pot varia in functie de gradul de complexitate al liniei de productie, in care se doreste integrarea echipamentelor de automatizari industriale, in functie de precizia dorita, de conditiile speciale de presiune, temperatura sau atmosfera controlata, in functie de cerintele de calitate ale produsului finit etc. Daca aveti in vedere tehnologizarea sau re-tehnologizarea unei lini de productie, este bine sa cautati o companie cu experienta in domeniul automatizarilor industriale, care sa va poate oferi intreaga solutie, de la proiectare, pana la mentenanta.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.