Bon vacanta: raspunsurile la cele mai frecvente intrebari

author
1 minute, 32 seconds Read

Bonul de vacanta a creat o multime de confuzii in randul angajatilor din sistemul de stat, dupa ce s-a promulgat legea ca institutiile publice sa ofere angajatilor astfel de recompense in locul primelor de vacanta. Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari iscate in jurul acestor bonuri de vacanta si raspunsurile care te lamuresc cum le poti primi, ce poti face cu ele si unde le poti folosi!

Ce se intampla cu banii din primele de vacanta?

Bonul de vacanta inlocuieste primele de concediu pe care bugetarii mai norocosi obisnuiau sa le primeasca anual de la stat. Astfel, in locul banilor oferiti pentru concedii, un angajat la stat va primi un bon a carui valoare poate ajunge pana la suma de 5000 de ron (aferenta cu sase salarii minime pe economie), pe care il va putea folosi doar pentru vacanta.

Bonul de vacanta poate fi folosit pentru concedii in strainatate?

Bonul de vacanta primit de la stat va putea fi utilizat doar pentru pachetele turistice de pe teritoriul tarii noastre, principalul scop al acestei reglementarii fiind acela de a motiva angajatii sa isi petreaca vacantele in Romania si sa contribuie astfel la dezvoltarea turismului autohton.

Bonul de vacanta poate fi facut cadou?

Bonul  nu poate fi oferit cadou sau transferat pe numele altei persoane. Este nominal si trebuie folosit doar de catre angajatul in cauza.

Destinatia sau agentia de turism imi este impusa?

Bonul de vacanta nu impune agentia de turism la care sa apelezi sau destinatia turistica pentru vacanta, acestea ramanand la latitudinea ta. Nicio institutie publica, companie nationala ori societate comerciala la care statul este actionar majoritar nu are dreptul de a obliga angajatii sa recurga la serviciile unei anumite agentii de turim sau ale unui hotel. Acestea sunt alese de beneficiarul bonului in functie de preferinte, dar si de suma in care se incadreaza acesta.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.