Buna Vestire – 25 martie 2013

1 minute, 33 seconds Read

Anul acesta, Pastele ortodox va fi la circa 5 saptamani distanta fata de Pastele catolic. Astfel, daca sarbatorile pascale vor fi celebrate pe 31 martie la catolici, la ortodocsi ziua de Inviere va fi sarbatorita pe data de 5 mai.
Cea mai importanta sarbatoare care le precede este ziua Bunei Vestiri, cea in care se zice ca Sfantul Arhanghel Gavril ar fi vizitat-o pe Fecioara Maria si i-ar fi spus ca il purta in pantece pe fiul Domnului.
Pasionatii de spiritualitate mai numesc aceasta sarbatoare drept Blagovestenia si, spre deosebire de Paste, ea se sarbatoreste in fiecare an pe data de 25 martie. De ce? Pentru ca intre Buna Vestire (25 martie) si Craciun (25 Decembrie) sunt exact 9 luni de zile, care este timpul necesar dezvoltarii fatului in  burta mamei.

Obiceiuri si traditii de Buna Vestire

In panteonul traditiilor romanesti, ziua aceasta este denumita si Ziua Cucului, intrucat se spune ca in aceasta data incep aceste pasari sa cante pentru prima data, semn ca iarna a trecut de tot si ca oamenii se pot gandi sa-si insamanteze pamanturile.

In Bucovina, de exemplu, traditiile aferente acestei zile inca mai sunt tinute cu sfiintenie, in special la zonele rurale: taranii fac un foc mare in curte, iar in jurul lor pun apa si paine proaspata, coapta in ziua respectiva, despre care se spune ca ar fi hrana pentru ingeri.

Totodata, aceasta este ziua in care copacii trebuie binecuvantati. Se spune ca din aceasta zi nu va mai ninge, astfel ca gospodarii pot incepe altoirea si curatarea arborilor, insa neaparat dupa binecuvantarea lor. In unele sate, barbatii inca mai obisnuiesc sa se duca cu tamaie in livada si sa rosteasca „amenintari” in dreptul copacilor care dau semne ca s-ar usca.

Vezi si:  Inchirieri birouri pe termen lung, o afacere imobiliara in 2013

Ceea ce este interesant anul acesta e faptul ca ziua de Buna Vestire e fix cu o saptamana inaintea Pastelui Catolic, atunci cand sunt sarbatorite Floriile de catre cei de rit romano-catolic.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.