Calendarul ortodox pentru luna iulie 2014 te ajuta sa afli mai multe despre traditiile crestine, ce sfinti se sarbatoresc in aceasta perioada, daca este cruce neagra sau rosie, precum si alte obiceiuri crestinesti din luna lui Cuptor.
Iata ce praznice importante sunt marcate in calendarul ortodox in luna iulie a acestui an.
Calendar ortodox 2014 iulie: Sfantul Voievod Stefan cel Mare
Domnitor al Moldovei intre anii 1457-1504 si cunoscut ca aparator al crestinatatii, Sfantul Voievod Stefan cel Mare a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe pe data de 20 iunie 1992.
Nu a fost doar un aparator al tarii, ci si un marturisitor al credintei, slujirea Sfintei Biserici fiind o ratiune a existentei sale. Praznicul sau este pe data de 2 iulie.
Calendar ortodox 2014 iulie: Sfantul Atanasie de la Aton
In prima sambata din luna iulie 2014, pe data de 5 iulie, este marcata sarbatoarea cu cruce neagra a Sfantului Atanasie de la Aton, nascut in Trapezunt, din parinti crestini si ramas orfan la varsta frageda.
Dupa savarsirea educatiei, Sfantul Atanasie a intrat in monahism si a ridicat o biserica inchinata Sfintei Fecioare Maria. In aceeazi a praznicului sfantului, se face si pomenirea Sfantului Cuvios Lampadie, Sfantului Mucenic Vasile, Sfintirii Bisericii Sfantului Mucenic Iulian si Sfantului Mucenic Ciprian.
Calendar ortodox 2014 iulie: Sfantul Ilie
In duminica de 20 iulie, Biseria Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ilie, care a trait cu 800 de ani inainte de Hristos. Sfantul a fost ales de Dumnezeu pentru a-l certa aspru pe regele Ahab si pe cei care il adorau pe Baal.
Sfantul Ilie este considerat a fi protoparintele monahismului crestin.
Calendar ortodox 2014 iulie: Sfantul Mucenic Pantelimon
Dupa o saptamana de la praznicul Sfantului Ilie, pe data de 27 iulie, este pomenit Sfantul Mucenic Pantelimon.
Preotul Emolae este cel care ii impartaseste mucenicului ca Hristos este singurul doctor adevarat si reuseste sa salveze de la moarte un copil, cu ajutorul chemarii Mantuitorului.
Pentru a refuzat sa renunte la credinta crestina, sfantului Pantelimon i-a fost taiat capul. Este considerat a fi ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor.