Ce este asigurarea auto RCA

3 minutes, 49 seconds Read

RCA inseamna raspundere civila auto si reprezinta o asigurare auto obligatorie pe care orice detinator de autovehicul trebuie sa o incheie pentru a putea circula pe drumurile publice. Aceasta trebuie incheiata chiar daca se opteaza si pentru incheierea unei polite de tip CASCO. In urma incheierii unei asigurari RCA se castiga efectiv dreptul de a circula pe drumurile publice cu acel autovehicul. Tocmai pentru ca aceasta asigurare este obligatorie, pentru toti mai multi soferi incheierea unui RCA ieftin este de maxima importanta.

Beneficiarul politei RCA, in cazul unui eveniment rutier, este cel care nu se face vinovat de accident, de aceea este obligatorie, pentru a nu exista situatii in care cel vinovat de accident nu este asigurat si nu poate acoperi pagube foarte mari din fonduri proprii. Beneficiarii politelor de asigurari RCA vor beneficia de repararea autovehiculelor avariate sau de recuperarea pagubele produse prin polita celui care se face vinovat.

Circulatia pe drumurile publice cu autovehicule pentru care nu s-au incheiat asigurari RCA constituie contraventie si este pedepsita cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei, precum si cu retinerea certificatului de inmatriculare si a numerelor de catre organele competente, pana cand se face dovada platii politei.

Tipuri de asigurari auto

Asigurarile pentru autovehicule se impart in doua categorii disctinte:

1- Asigurarea auto obligatorie de tip RCA este tipul de asigurare descris mai sus si, dupa cum spune si denumirea acesteia, este obligatorie pentru a putea circula pe drumurile publice. Pretul unei astfel de asigurari se calculeaza in functie de mai multi factori: capacitatea cilindrica a motorului, tipul autovehiculului, sexul si varsta detinatorului, dar si de istoricul referitor la accidentele provocate de proprietarul autovehiculului in anii anteriori.

Pe piata asigurarilor exista tarife RCA diferentiate de la o firma asiguratoare la alta. Preturile nu difera foarte mult, dar totusi exista diferente de cativa zeci de lei, bani care pentru cel ce se asigura pot face diferenta intre a alege o firma sau alta, mai ales ca nu el va fi beneficiarul politei in cazul in care este implicat intr-un eveniment rutier in urma caruia se face vinovat.

2- Asigurarea facultativa CASCO este cel de-al doilea tip de asigurare de care detinatorii de autovehicule pot beneficia. Acest tip de asigurare este destinat numai celor care vor neaparat o asigurare suplimentara. Marea diferenta fata de asigurarea RCA obligatorie este aceea ca beneficiarul politei este insusi proprietarul autovehiculului, indiferent ca acesta se face sau nu vinovat de accident.

Acest tip de asigurare, exceptand evenimentele rutiere, acopera si pagubele rezultate din alti factori, cum ar fi: vandalism, calamitati naturale, defectiuni ale autovehiculului in urma caruia acesta a luat foc sau a fost avarit, dar si furt. Pretul unei astfel de polite difera de la un autoturism la altul, acesta fiind influentat in mod hotarator de valoarea autovehiculului, dar si de vechimea acestuia.

Cum gasesti RCA ieftin

Incheierea politei de asigurare poate fi o bataie de cap pentru multi dintre detinatorii de autovehicule. Tot mai multi dintre acestia cauta polite cat mai ieftine, mai ales ca nu ei sunt beneficiarii acestora. Cu toate acestea, firmele de asigurari inca se pot lauda cu clienti fideli, care, indiferent de evolutia preturilor, nu schimba asiguratorul deoarece acesta le inspira incredere.

Evolutia continua a internetului a dus implicit si la dezvoltarea sistemului de asigurari online. Astfel au aparut site-uri de genul http://romasig.ro/ care pun la dispozitia vizitatorilor si un calculator RCA care sa ii ajute in alegerea asiguratorului.
Accesarea site-urilor de acest gen pot scuti persoanele interesate de incheierea unei asigurari de drumuri inutile la diverse firme de asigurare sau la dealerii acestora. Acestia vor incerca intotdeauna sa ofere clientilor cea mai scumpa asigurare deoarece cu cat aceasta este mai mare, cu atat si comisionul agentului este mai mare.

Pentru a afla care sunt cele mai mici tarife RCA nu trebuie decat sa se introduca datele personale si cele ale autovehiculului ce urmeaza a fi asigurat intr-un calculator RCA, iar in cateva secunde vot fi afisate preturile practicate de un numar mare de firme asiguratoare.
Folosirea unui astfel de calculator este calea cea mai rapida se a gasi o firma la care se poate incheia un RCA ieftin. In afara de timpul scurt petrecut in fata calculatorului pentru a alege un asigurator, dar si de scutirea cheltuielilor cu drumul pana la acesta, oricine acceseaza un astfel de site va putea alege in liniste ceea ce ii convine cel mai mult, fara a fi presat de agentii firmelor asiguratoare. In acest fel, alegerea apartine exclusiv asiguratului, iar incheierea politei online vine cu avantajul aducerii acesteia la domiciliu sau intr-un anume loc prestabilit fara nici un cost suplimentar.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.