Un panou solar electric functioneaza prin faptul ca permite fotonilor, numite si particule de lumina, sa se ciocneasca cu electroni desprinsi de atomi, generând astfel un curent de electricitate. Pare un sistem complicat la nivel de concept teoretic, in realitate e mai simplu decat pare. Sa nu uitam ca lumina poate fi atat unda cat si cuanta. Sa ne aducem aminte experimentele din liceu cand indreptam un fascicul de lumina spre o prisma si obtineam acel curcubeu de culori. Si totusi, cât costa instalarea unui sistem de panouri solare? Suficient cat sa merite investitia, dar vorbim de o suma pe care o poti amortiza rapid.
In plus, energia solara e gratuita, poti sa o folosesti pentru a o transforma in energie electrica pentru casa sau afacerea ta. Sistemul de panouri fotovoltaice si instalatia solara folosesc practic combustibil gratuit pentru a produce energie, deci in fiecare zi iti recuperezi putin din cost, pana cand iti recuperezi total investitia. Energia solara nu dauneaza mediului sau climei, poate fi folosita usor pentru incalzirea sau racirea casei tale. Energia solara este disponibila oriunde. Altfel spus, conditiile necesare unei instalatii solare sunt destul de putine, practic pot fi instalate unde ai soare pe aproape. Functioneaza chiar si iarna sau toamna, chiar si in umbra.
Poate te intrebi cum e posibil asta? Foarte simplu. Pentru ca panourile fotovoltaice transforma inclusiv undele UV si celelalte unde care nu sunt vizibile cu ochiul liber in energie termica sau electrica. Instalatiile solare trebuie vazute ca o investitie in viitor, castigul de pe urma lor va fi treptat, pe etape, dar pe o durata foarte lunga de timp. Tot ce investesti la inceput recuperezi pe parcurs, si mult mai mult dupa.
Panourile solare va ajuta sa protejati mediul
Una din metodele prin care putem ajuta planeta sa revina la o stare de echilibru este sa consumam cât mai putini combustibili conventionali pentru încalzirea spatiilor locuibile si a apei folosite în scop menajer si, printre altele, utilizarea pe o scara cât mai larga a surselor de energie alternative. Acesti combustibili produc prin ardere dioxid de carbon, care este responsabil pentru încalzirea accelerata a atmosferei terestre rezultând consecintele negative pe care le observam. Una din variantele nepoluante pe care le putem alege pentru încalzirea apei si a locuintelor este cea a utilizarii panourilor colectoare solare.
Deoarece nu veti mai folosi combustibil conventional, gradul de poluare este zero. Panourile solare prin faptul ca au ca principala sursa de energie lumina solara, nu polueaza aerul si astfel reduc emisiile de dioxid de carbon, metan si monoxid de azot. Întrucât autonomia dvs. energetica va creste si nu veti folosi energia electrica de la furnizor, puteti contribui la reducerea carbunelui în centralele electrice si veti reduce consumul de energie nucleara (previn astfel scurgerea de substan?e radioactive). În plus, panourile solare elimina multitudinea de cabluri prin care se transporta energia electrica de la centrale.