Mugur Isarescu este unul dintre personajele cheie, extrem de controversate, ale Romaniei. Fost prim-ministru si actual guvernator la Bancii Nationale a Romaniei, este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni economisti din toate timpurile ai Romaniei. De asemenea, este considerat ca fiind principalul raspunzator pentru tinerea in frau a monedei nationale, lucru care poate fi confirmat de statisticile oricarui site care a inregistrat valorile comunicatele de curs BNR din ultimii ani. Desi principalele monede internationale au crescut destul de mult in raport cu leul, specialistii spun ca fara interventiile inteligente ale Bancii Nationale, acest curs valutar ar fi avut valori mult mai mari.
Putina lume stie despre el ca numele sau complet e Constantin Mugur Isarescu. Nascut in vara anului 1949 intr-o localitate din judetul Valcea (mai precis, in localitatea Dragasani), tanarul Constantin Mugur a dovedit inca de mic inclinatii pentru matematica. Dupa terminarea liceului, a ales sa studieze cursurile de comert exterior ale Academiei de Studii Economice, pe care le-a terminat in anul 1971.
Gratie rezultatelor bune din timpul liceului, acesta a prins rapid un post de cercetator stiintific in cadrul Institutului de Economie Mondiala, post pe care a lucrat zi de zi, timp de 19 ani.
Momentul cheie al carierei sale a fost numirea in postul de prim-ministru al Romaniei, numire care a avut loc in mijlocul lunii decembrie a anului 1999. Desi a ocupat acel scaun timp de doar un an, Mugur Isarescu a reusit sa schiteze o situatie economica prolifica a Romaniei.
Astazi, la 12 ani de la revenirea in postul de guvernator a Bancii Nationale, la varsta de aproape 63 de ani, Mugur Isarescu este inca unul dintre cei mai controversati oameni. Desi se vehiculeaza ca ar face jocurile de interese ale masoneriei sau ale unor parti straine, are meritul de a fi trasat institutiei guvernate un traseu cat de cat stabil, traseu care a tinut in frau deprecierea monedei nationale. Dovada in acest sta faptul comunicatul zilnic al celor de la BNR, comunicat care contine raportul cursului BNR cu privire la evolutia monedei nationale in ziua respective. Valorile leului, desi in scadere gratie situatiei politice dezastruase, sunt cat de cat stabile, fara sa fie sanse ca moneda sa se deprecieze alarmant in lunile urmatoare.