Termenul de logopedie, reprezina denunirea stiintifica a specializarii din medicina ce se ocupa cu vindecarea vorbirii.
Limbajul este un sistem care consta in dezvoltarea, achizitionarea, intretinerea si utilizarea sistemelor complexe de comunicare, in special abilitatea umana de a face acest lucru.
Comunicarea poate fi clasificata in trei tipuri de baza: primul tip este reprezentat de comunicarea verbala, in care ascultati o persoana pentru a intelege ceea ce doreste sa transmita; al doilea tip este cel de comunicare scrisa, in care cititi pentru a vedea si a intelege ce se transmite; si, in final, comunicarea non verbala, in care observati o persoana, ii analizati gesturile si modul in care se misca pentru a putea deduce ceea ce doreste sa transmita.
Comunicarea verbala se refera la utilizarea sunetelor si a limbajului pentru transmiterea unui mesaj. Aceasta reprezinta un instrument esential pentru exprimarea dorintelor, ideilor si conceptelor si este vital pentru procesele de invatare si predare. In combinatie cu formele de comunicare nonverbale, comunicarea verbala actioneaza ca instrument primar de exprimare intre doua sau mai multe persoane.
Pentru a putea trai intr-o societate, este foarte important sa stim si sa fim capabili sa comunicam, folosind limbajul in toate formele sale. Pentru a ne putea transmite ideile, dorintele, nemultumirile, absolut tot ce vrem sa impartasim, avem nevoie de un limbaj dezvoltat si corect.
Unul dintre lucrurile ce ne deosebesc de lumea necuvantatoare este limbajul articulat, pronuntia cuvintelor.
Cum orice lucru poate avea un defect, asa si in vorbire se pot forma acestea. In trecut, aceste deficiente de vorbire erau comparate cu deficienta mentala. O data cu evolutia medicinei si studierea amanuntita a tulburarilor de limbaj, s-a concluzionat ca persoanele ce sufera de dislexo-disgrafiese pot vindeca terapeutic si prin exercitii specifice.
Deoarece capacitatea de invatare este mult mai dezvoltata in randul copiilor, este important ca aceste deficiente de limbaj sa fie observate si tratate din aceasta perioada.
S-au infiintat cabinete de logopedie cu medici specializati pentru a ajuta persoanele ce sufera de aceste tulburari sa le indrepte. Pentru copii se organizeaza jocuri si exercitii in scopul de a corecta aceste deficiente.
Studiile in logopedie vizeaza studierea limbajului si prevenirea aparitiei acestora, analizand cauzele. Pe langa aceastea, incearca sa creeze conditii, astfel incat persoanele afectate sa se poata adapta intr-o societate. Are si un scop educativ, ajutand la formarea si dezvoltarea individului.
In primul rand, specialistii in logopedie se concentreaza asupra copiilor. S-a constat ca aceste tulburari ce afecteaza vorbirea sunt mult mai frecvente in randul copiilor, iar ca orice afectiune, netratata, se agraveaza, ceea ce poate avea consecinte majore in viitor.
Specialistii in logopedie sau, adesea, informal, cunoscuti sub numele de terapeuti de vorbire, sunt profesionisti educati in studiul comunicarii umane, a dezvoltarii sale si a tulburarilor sale.
Logopezii evalueaza abilitatile de vorbire, de limba,de comunicare cognitiva si orala / hranire / inghitire, pentru a identifica tipurile de probleme de comunicare (articularea, fluenta, vocea, tulburarile limbajului receptiv si expresiv etc.) Pentru a putea gasi cea mai buna modalitate de a le trata.
Tulburarile de vorbire includ tulburarile in articulare, fiind dificila pronuntia anumitor sunete, silabe sau pronuntia incorecta a cuvintelor; tulburari de fluenta, de exemplu balbaitul; si tulburari de voce, volumul sau calitatea vocii distrag atentia ascultatorului. Aceste tipuri de tulburari pot provoca, de asemenea, durere sau discomfort pentru un copil atunci cand vorbeste.
Tratarea pacientului de catre un specialist in logopedie se va efectua individual, intr-un grup mic sau direct intr-o sala de clasa pentru a ajuta copilul sa depaseasca aceste dificultati legate de vorbire.
Terapeutul poate apela la diverse strategii pentru a ajuta copilul ce sufera de tulburari de vorbire. Printre acestea se numara activitatile de interventie lingvistica, unde logopedul va folosi jocuri specifice, imagini, carti sau obiecte pentru a stimula dezvoltarea limbajului. Poate de asemenea sa foloseasca exercitii de repetitie pentru a ii construi abilitati lingvistice pacientului. O alta modalitate de tratament este terapia articulara. Aceasta implica exercitii print intermediul jocurilor pentru a stimula copilul in pronuntia anumitor sunete sau silabe corect. Nivelul jocului este corespunzator varstei copilului si nevoilor specifice ale acestuia. Terapeutul poate arata fizic copilului cum sa produca anumite sunete.
Pentru a gasi un medic bun este necesara verificarea acestuia, sa fie certificat in meseria pe care o practica. Puteti gasi un specialist bun adresandu-va medicului de familie sau cautand online termenul de „logopedie”, veti fi redirectionat catre cele mai bune clinici ce ofera acest serviciu. Clinica Alegria pune la dispozitie serviciul de logopedie, reprezentat de specialisti calificati, ce trateaza fiecare pacient cu rabdare, astfel incat sa ii ajute la dezvoltarea lor si a limbajului lor. Specialistii ofera, de aemenea, consiliere pentru parinti si sedinte individuale pentru copiii ce sufera de tulburari de vorbire.
Modul in care ne exprimam afecteaza grav modul in care suntem perceputi de societate si o vorbire incorecta poate aduce consecinte grave. Este recomandat ca de la 2 ani, copilul sa fie stimulat in a vorbi, expunandu-l la un mediu propice. Corectarea deficientelor de vorbire din timp va fi mult mai usoara, mai ales daca este efectuata pana in varsta de 6 ani.
Dezvoltarea capacitatii de vorbire aduce beneficii in viata copilului, o vorbire corecta si fluenta va ajuta copilul sa capete incredere in sine.
Specialistii in logtopedie recomanda parintilor sa se implice, deoarece prezenta acestora este esentiala in succesul progresului copilului in terapia lingvistica.
Studiile arata ca programele de terapie finalizate cel mai rapid si cu cele mai lungi rezultate sunt cele in care parintii s-au implicat, acestia fiind o parte extrem de importanta in intregul proces.
Procesul de depasire a unei tulburari de vorbire sau de limba poate dura destul de mult timp si, de asemenea, foarte mult efort, de aceea, terapeutii recomanda ca toti membrii familiei sa fie rabdatori si sa inteleaga copilul.
In logopedie este foarte importanta colaborarea dintre terapeut si copil, copil si parinte, terapeut si parinte, de aceea Clinica Alegria pune la dispozitie terapeuti de incredere, rabdatori si profesionisti pentru a va ajuta copilul si pe dumneavoastra sa depasiti aceste deficiente.