Diferenta dintre licenta si dizertatie

2 minutes, 3 seconds Read

Pentru studentii care abia isi incep anovoiosul drum prin sistemul de invatamant superior, notiuni precum lucrare de licenta sau lucrare de dizertatie sunt de obicei notiuni abstracte, despre care se stie foarte putin, cu exceptia faptului ca acestea vor reprezenta marile provocari ale vietii de student.

Lucrarea de licenta reprezinta finalizarea celor 3, 4 sau 6 ani de studiu initiali, in functie de specialitate si este sustinuta in fata unei comisii de profesori pentru obtinerea diplomei de licenta, prima diploma ce poate fi obtinuta in invatamantul superior.

Scrierea unei lucrari de licenta se face in primul rand dupa reguli stricte de limbaj, gramatica si formatare. Nimic nu este lasat la voia intamplarii, de la fontul si distanta dintre randuri, la exprimarea intr-un limbaj academic cu o gramatica impecabila. Aceste reguli se aplica in cazul tuturor lucrarilor de licenta cat si al lucrarilor de dizertatie, insa de aici apar diferentele.

O lucrare de licenta este in general prezentarea unui subiect studiat facuta pe baza unei bibliografii. Continutul acesteia trebuie bineinteles sa fie absolut original, plagiatul fiind sever pedepsit, insa informatia prezentata nu trebuie sa apartina studentului, ci sa fie prezentata din perspectiva acestuia.

Aici intervine diferenta esentiala intre lucrare de dizertatie si lucrare de licenta. Desi exista site-uri precum http://www.lucrari.org ce ofera dizertatie sau licenta la comanda pentru studentii carora timpul nu le permite redactarea unei lucrari de o asemenea complexitate, dizertatia este mult mai greu de adaptat atunci cand nu este scrisa chiar de student. Motivul este ca dizertatia, lucrarea finala a anilor de studiu pentru diploma de master, trebuie sa aduca ceva absolut nou in domeniu.

Vezi si:  OptiPlex 7070 Ultra, un computer de birou mai putin obisnuit

Daca licenta reprezinta informatie deja cunoscuta prezentata din perspectiva studentului, dizertatia trebuie sa reprezinte in totalitate opinia studentului. De la studentii de master si viitorii doctoranzi, pretentia este ca acestia sa aduca ceva nou in domeniul de studiu.

In cazul dizertatiei, studiul de caz, care este de altfel necesar si in lucrarea de licenta, trebuie sa fie tratat cu mult mai multa atentie si seriozitate, accentul punandu-se mai degraba pe partea de cercetare decat pe cea de studiu propriu zisa. Studiul de caz este partea lucrarii in care studentul demonstreaza practic cunostintele, partea lucrarii care trebuie sa fie absolut originala. De aceea, in cazul in care studentii apeleaza la licenta sau dizertatie la comanda, in mod special pentru cea din urma, acestia trebuie sa se asigure ca inteleg aceasta partea a lucrarii si o pot aprofunda in vederea sustinerii in fata comisei si promovarii examenului final.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.