Eliberarea si valabilitatea autorizatiei de munca

2 minutes, 3 seconds Read

Pentru eliberarea autorizatiei de munca se completeaza si depune o cerere la Oficiul Roman de Imigrari  iar aceasta va fi solutionata in termen de 30 de zile de la inregistrare.  Acest termen poate fi prelungit cu maxim 15 zile in cazul in care sunt necesare cercetari suplimentare.

O autorizatie de munca are o valabilitate maxima de un an de zile cu exceptia autorizatiilor de munca nominale acordate stagiarilor, sportivilor sau angajatilor sezonieri.

In cazul in care contractul individual de munca al angajatului este pe o perioada nedeterminata si se doreste prelungirea autorizatiei de munca este necesara prelungirea permisului de sedere eliberat in acest scop, acest lucru atestand dreptul de sedere al angajatului pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care contractul individual de munca este pe o perioada determinata, autorizatia de munca nu se poate prelungi mai mult de un an sau mai mult decat valabilitatea contractului individual de munca.

Daca contractul de munca al strainului ia sfarsit inaintea expirarii valabilitatii autorizatiei de munca , acesta isi poate elibera o noua autorizatie de munca in vederea angajarii sale in cadrul altei firme.

Dupa incheierea contractului de munca conform cu autorizatia de munca, angajatorul este obligat sa il depuna, la termen, la Inspectoratul Teritorial de Munca. In cazul prelungirii valabilitatii contractului individual de munca determinata, angajatorul are obligatia de a inregistra acordul scris al ambelor parti fiind necesara prezentarea permisului de sedere al angajatului strain sau a autorizatiei de munca. Aceste documente se depun la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartin iar termenul admis este de maxim 20 de zile de la data eliberarii documentelor ce atesta prelungirea autorizatiei de munca.

Vezi si:  Laboratoare disponibile online

Angajatorul este obligat sa plateasca contravaloarea a 200 de euro la eliberarea autorizatiei de munca. Se plateste aceasta suma conform cursului Bancii Nationale a Romaniei la acea data. Pentru autorizatiile de munca ale lucratorilor sezonieri sau studenti, angajatorul, va plati contravaloarea a 50 de euro conform cursului la zi al Bancii Nationale a Romaniei.

Autorizatiile de munca pot fi anulate de Oficiul Roman de Imigrari in anumite cazuri (angajatorul nu ridica autorizatia dupa 30 de zile, angajatul de cetatenie straina solicita anularea autorizatiei de munca in urma incetarii raportului de munca etc). Desi anulate, autorizatiile raman in posesia Oficiului Roman de Imigrari impreuna cu documentele din care reiese incetarea raportului de munca dar si cererea anularii autorizatiei.

In cazul in care autorizatia de munca este pierduta trebuie declarat acest lucru la Oficiul Roman de Imigrari  de unde se poate elibera o copie a autorizatiei de munca.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.