Cea mai buna metoda de invatare pe care omul a avut-o de-a lungul timpului a fost din experienta altora, iar cartile au fost mijlocul principal prin care s-a transmis aceasta experienta pe parcursul unor intregi generatii.
Astazi, chiar daca tehnologia a evoluat enorm fata de acum cateva secole, cartile raman principalul mijloc prin care putem afla raspunsuri si solutii la toate curiozitatile si intrebarile care ne framanta. In plus, cititul este un mijloc foarte placut de a ne petrece timpul liber.
Si pentru ca sunt atat de multe carti online si pe piata astazi, am decis sa facem o mica selectie cu 5 carti noi pe care trebuie sa le cumperi in 2019:
- The Better Angels of our Nature, Steven Pinker.
Unul dintre cei mai apreciati specialisti in stiinte cognitive si limbaj, psiholog si profesor la Harvard, Steven Pinker, vine cu cateva carti foarte interesante, care au aparut si la noi in tara.
The Better Angels of our Nature, publicata pentru prima data in 2011, sustine ideea cum ca rasa umana este mult mai buna decat am ajuns sa credem, si ca nivelul violentei a scazut foarte mult, chiar daca stirile par sa arate altceva. E suficient sa inchidem televizorul si sa deschidem ochii.
- This is marketing, Seth Godin.
This is marketing, de Seth Godin, e o carte impresionanta despre schimbarile care se produc in marketing la ora actuala.
Godin, in stilul lui de a privi lumea printr-o lentila diferita, arata ca cei mai de succes oameni din marketing sunt cei care se conecteaza autentic la nevoile si personalitatea unui mic grup de oameni sau a unui trib, iar produsele de masa incep sa dispara.
- The perils of perception, Bobby Duffy.
Bobby Duffy ne pune in noua lui carte, The perils of perception, fata in fata cu realitatea. Rezultatul? Ne inselam cu privire la aproape orice. Cartea se bazeaza pe 10 studii facute in 40 de tari de catre Ipsos Social Research Institue, al carui sef a fost chiar autorul.
Varianta in limba romana a cartii va avea si un capitol dedicat pietei si culturii din Romania, cercetat si scris de Ipsos Romania.
- Inventing ourselves, Sarah-Jayne Blakemore.
Blakemore, profesor de neurologie si una dintre autoritatile mondiale in domeniu, a facut studii indelungate asupra creierului adolescentilor si descrie in cartea Inventing ourselves schimbarile prin care trece creierul nostru in acea perioada a vietii.
Cartea este foarte bine documentata si scrisa, fiind de asemenea foarte usor si placut de citit.
- Educated, Tara Westover.
Educated, de Tara Westover, este o poveste impresionanta despre reusita importiva tuturor sortilor si a evidentelor. Este autobiografia unei femei care a trait intr-un mediu foarte dur si izolat pana la 17 ani, insa care ajunge mai tarziu sa obtina un doctorat la Cambridge.
Cartea povesteste despre anii tineretii in care autoarea si-a dus traiul intr-o familie radicala si izolata, fara doctor, scoala sau comunitate, si fara nimic din ce am avut majoritatea la dispozitie.