Sunt oare plasele de insecte un lucru absolut necesar in zonele bogate in copaci sau care sunt situate de-a lungul raurilor? Categoric DA! Problema tantarilor, desi combatuta destul de puternic in zonele urbane, nu este una extrem de usor de rezolvat pentru simplul fapt ca tantarii se inmultesc extrem de rapid.
O simpla privire intr-un manual de biologie arata ca imediat ce temperature apei depaseste valoarea de 10 grade Celsius, tantarul adult depune ouale, urmand ca acestea sa eclozeze la fiecare 15-20 de zile. Motivul pentru care tantarii se gasesc in apropierea apelor e faptul ca larvele se dezvolta in portiuni de apa statatoare.
Asadar, revening la subiectul initial, in ce masura sunt plasele impotriva insectelor necesare? Dupa cum o pot spune cei care traiesc langa rauri sau in Delta Dunarii, tantarii adulti, masculii in special, au o durata de viata de pana la 3 saptamani, timp in care se dezvolta suficient de mult cat sa ajunga sa ciupeasca chiar si prin hainele subtiri de vara.
Daca punem la socoteala ca femelele pot transmite prin ciupitura boala malariei, atunci fara indoiala, problema tantarilor e mult mai grava decat e perceputa de catre oameni.
Solutia cea mai eficienta este reprezentata de plasele de protectie impotriva tantarilor, cunoscute si sub denumirea de “plase de tantari”. Disponibile sub forma de rulou sau fixabile cu balamale, ele se gasesc la preturi decente, care rareori depasesc 40-50 de lei metru patrat. Exceptie fac rulourile, a caror cost este net superior din cauza sistemului de rulare dar si a materialelor folosite.