Cum alegi corect o pompa de apa?

1 minute, 50 seconds Read

images (22)De multe ori, daca nu locuiesti intr-un oras, apa curenta poate sa reprezinte o problema destul de mare. Aceasta trebuie sa fie etrasa din puturi, lacuri sau fantani si necesita niste instrumente specale, denumite pompe. Din punct de vedere constructiv, pompele au 3 componente: motorul, carcasa si unitatea de pompare. Functionarea este la toate aproximativ identica, insa in functie de pozitionare, putem descoperi doua tipuri majore de pompe:

  • Pompe de suprafata. Sunt cele care trag lichidul din sursa;
  • Pompe submersibile. Sunt cele care sunt introduse in lichid, impingandu-l catre consumator.

Cum functioneaza o pompa si care sunt caracteristicile sale principale?

Orice pompa este dotata cu un sut sau cu fante de aspiratie prin care apa este impinsa sau extrasa pentru a fi trimisa catre consumator. Pentru a alege corect pompa, indiferent ca este vorba despre o pompa de suprafata sau despre una submersibila, trebuie sa se tina cont de o serie de caracteristici:

  • Adancimea maima de aspiratie. Aceasta conteaza doar pentru pompele de suprafata.
  • Inaltimea de refulare.

Pentru alegerea corecta a unei pompe de suprafata trebuie sa se cunoasca foarte bine adancimea de aspiratie. Spre exemplu, pentru o adancime de maxim 9 metri se poate opta pentru o pompa de suprafata centrifugala. DAca adancimea este mai mare insa, pompa trebuie sa aiba ejector. Sunt multe alte detalii care conteaza si care pot sa decida atat pretul, cat si modul de instalare a pompei. Trebuie sa fie avut in vedere traseul necesar pentru alimentare, puterea pompei si debitul de apa necesar. Pentru o inaltime de 10 metri, spre exemplu, este nevoie de 1 bar presiune si pentru fiecare 100 de metri de pompare orizontala este nevoie de un alt bar.De asemenea, pentru un debit ok trebuie sa se opteze pentru un inca un bar.

Vezi si:  Protejate Energie electrică categorie de vârstă

In cazul unei pompe submersibile, se iau in calcul aceleasi aspecte, insa trebuie sa se tina cont si de curba de functionare. Tot timpul este indicat sa se achizitioneze o pompa mai puternica decat cea rezultata din calcule, in asa fel incat sa nu existe probleme pe viitor.
Daca urmeaza sa achizitionezi o pompa pentru alimentarea locuintei, cel mai bine este sa apelezi la un specialist care sa iti spuna care este cea mai buna solutie in acest sens.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.