certificat energetic chisinau

Certificat energetic Bucuresti

author
2 minutes, 53 seconds Read

certificat energetic chisinau

În funcţie de care sunt documente pe care poate si trebuie proprietarul să le pună la dispoziţie unui  auditor, durata  realizarii poate sa fie mai mare sau poate mai mică şi poate fi negociat şi tariful. Dacă proprietarul nu va avea  toate documentele, atunci auditorul poate sa completeze dosarul contra chitarii unui cost.

Tariful se calculează avand la baza o formulă care va include  costul unitar eferent  pregătirii lucrărilor şi deasemeni documentare, un tariful unitar pentru lucrare , in euro/metru pătrat, in functie de aria desfăşurarii si construirii clădirilorcat şi cinci coeficienţi – cei de locaţie, cei aferenti documentaţiei, coeficienti de complexitate, cei de instrumentare şi aceea de refolosire, dupa cum mentioneaza  AAECR.

Conform celor mentionate de Organizaţia Profesionale a Specialiştilor în ceea ce priveste Energetica Clădirilor, acele apartamente ce au consumuri energetice care sunt mai scăzute o sa fie mai căutate, asta  datorită costurilor de întreţinere care vor fi mai mici. Atunci cand cererea pentru apartamentele ale consumurilor energetice sunt mai scăzute sau  mai ridicate, se poate  înregistra o creştere uşoară aferenta chiriilor tipului acesta de apartamente, cat şi o scădere al nivelului pe care o au  chiriile apartamentelorcare au  consumuri energetice ceva mai ridicate, ce trebuie să compenseze in acest fel cheltuielile suplimentare.

Elaborarea unui certificat energetic in Bucuresti si in celelalte orase ale tarii, presupune in primul rand evaluarea performanţei energetice pe care o are respectiva clădire, în condiţiile normale privind utilizarea, avand la baza caracteristicile reale ale respectivului sistem al construcţiei şi al instalaţiilor aferente , cum sunt cele de încălzire, de preparare sau de furnizare a apei calde, al  consumului, al celor de ventilare şi de climatizare, si iluminatul artificial. Deasemeni, încadrarea în clasa de performanţă energetică şi aceea de mediu alrespectivei clădiri, notarea din punctul de vedere energetic aferent clădirii, întocmirea unui certificatului alperformanţei energetice şi inserarea unor recomandări referitoare la acele modalităţi de creştere ale eficienţei în cadrul utilizarii energiei.

Controlul certificatelor performanţei energetice

Inspectoratul de Stat în Construcţii , denumit prescurtat ISC, controleaz certificatele energetice in Bucuresti si din intreaga tara, iar rapoartele auditului energetic şi al celor de inspecţie ale sistemului de încălzire sau al celui de climatizare.

Inspectorii verifica sa fie afişat acest certificat la clădirile ce se afla în proprietatea sau in administrarea unor autorităţ publice, cat si al clădirilor instituţiilor ce prestează astfel de servicii publice.

In acelasi timp,  inspectorii verifica, facand pentru asta sondaje, certificatele cat şi  rapoartele  auditului energetic şi rapoartele de inspecţie aferente sistemelor de încălzire şi de climatizare.

Obligativitatea obtinerii certificatului energetic a intrat în vigoare incepand din 2010, insa a fost amânată in repetate randuri, asta după ce notarii au afirmat că măsura o sa  majoreze preţul caselor care sunt mai vechi,  cu aproximativ 5 – 10 % şi o sa blocheze tranzacţiile, Guvernul  apreciind că procedurile aplicarii noului sistem nu au fost  suficient de clare dar şi că numărul auditorilor energetici a fost insuficient.

Noile prevederi cu  privire la performanţa energetică pe care o au clădirile au fost aprobate de catre  Guvern în luna  aprilie, ele fiind apoi  transpuse în cadrul legislaţiei naţionale cu modificările şi deaseeni completările ce au fost aduse prin Directiva 2010/31/UE cu privire la performanţele energetice ale clădirilor.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.