wonder27.09

Cum gandesc autoritatile locale cand vine vorba de becuri si reciclare

2 minutes, 12 seconds Read

wonder27.09Poate că pentru unii dintre voi ar suna titlu de banc sau de pamflet, poate că unii dintre voi v-ați dori ca următoarele rânduri să fie caustice sau sarcatice, dar, din păcate, sunt doar crâmpeie de adevăr dintr-o realitate care pare scrisă de scenariștii care au scris ,,Stan și Bran’’, ,,Mister Bean’’ sau alte show-uri de comedii celebre.

Recolamp – față în față cu autoritățile române

Nu știu câți dintre voi știu sau ați auzit de Recolamp. Recolamp este un ONG care a fost înscris în România în septembrie 2007. A fost fondat de companiile: General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România cu scopul de a gestiona deșeurile care provin din echipamentele de iluminat.

Până în prezent, într-un deceniu de activitate, Recolamp a colectat și reciclat aproape 4.000 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat, echivalentul unui bloc turn de 40 de etaje.

E mult, e puțin, e o întrebare firească. Din păcate, cantitatea de deșeuri ar fi trebuit să fie mult mai mare dar Recolamp e singură, iar autoritățile locale și regionale sunt zeci.

Și asta nu e tot. Deși există un acord scris de colaborare între Recolamp și multe instituții de stat în ceea ce privește colectarea deșeurilor, deși multe astfel de instituții primesc cutii de colectare gratuit iar tot procesul de colectare este acoperit de către companie, răspunsurile pe care le primesc pot fi ,,colectate’’ într-o lucrare de perle urbane din ciclul ,,așa nu’’.

De multe ori primesc răspunsuri de genul – ,,Nu mai avem cutiile pentru colectare de deșeuri. Am avut nevoie de ele la cules și le-am lăsat așa. (E răspunsul pe care l-a dat un primar dintr-un sat)

Vezi si:  Carucioare cu scaun reglabil pentru nou nascuti

O altă ,,autoritate’’, la solicitarea de explicații cu privire la faptul că nu s-a colectat nimic în respectivele cutiii, a răspuns franc: – ,,La noi în comună nu se înlocuiesc becurile arse pentru că vrem să încurajăm natalitatea’’.

În altă localitate din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, cineva le-a răspuns reprezentanților Recolamp că becurile ecologice, atunci când se strică sau se ard, dacă se țin la frig, în beci, mai multe ore, se reprind singure și nu mai trebuie să fie schimbate.

Cu o astfel de mentalitate la nivelul unor oameni cu putere de decizie, nu e de mirare că România are cea mai mică cotă în ceea ce privește reciclarea și riscă să fie amendată de Uniunea Europeană pentru gestionarea proastă a deșeurilor.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.