Cum mentinem nivelul optim de testosteron?

author
2 minutes, 18 seconds Read

Testosteronul este cel mai important hormon masculin si are un rol absolut obligatoriu in stimularea de eritropoetina, dar si in marirea numarului de globule rosii din sange. Desi valoarea normala de testosteron la barbati variaza intre 300 si 1100 de nanograme / dl, oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul optim de testosteron se afla undeva intre 400 si 600 de nanograme / dl. Intre aceste valori, hormonul masculin asigura o viata sexuala mai mult decat implinitoare, duce la cresterea capacitatii intelectuale, de concentrare sau chiar a atentiei, avand un efect puternic atat asupra sistemului nervos cat si asupra personalitatii individului. O masurare a nivelului propriu de testosteron se poate realiza in orice laborator ce se ocupa de dozari hormonale.

Pe parcursul vietii, nivelul de testosteron atinge varful in jurul varstei de 20 de ani, urmand ca, pe parcursul maturitatii, sa scada treptat. Dupa varsta de 60 de ani, din pacate, se constata o descrestere subita a acestui hormon, considerandu-se ca aceasta actiune este direct responsabila pentru procesul de imbatranire.

Printre simptomele unui nivel scazut de testosteron se numara si transpiratia excesiva, insomnia, hipertensiunea arteriala, scaderea capacitatii de concentrare, diverse tulburari de memorie, etc. De asemenea, un nivel scazut de testosteron poate duce la diverse probleme precum atrofierea muschilor, demineralizarea oaselor, atrofierea penisului, depresie, insomnie, etc.

In cazul nivelului de testosteron, realizarea unui echilibru este absolut ideala. Un individ care are un nivel ridicat de testosteron poate manifesta simptome precum agresivitate sau pierderea concentrarii.

Pentru a mentine un nivel optim de testosteron, este recomandata o viata echilibrata, sanatoasa si social integrata. Grasimile, alcoolul, tutunul, dauneaza din acest punct de vedere, deci sunt interzise cu desavarsire. Cresterea nivelului de testosteron se poate realiza chiar si prin expunerea individului la soare! Oamenii de stiinta au descoperit ca in urma unei ore de stat la soare, nivelul de testosteron poate creste cu peste 50% din valoarea initiala. Exista si anumite suplimente naturale (cum ar fi AuRectus) care ajuta la cresterea naturala a nivelului de testosteron prin stimularea organismului pentru a-l produce.

Vezi si:  Dentitia si functiile dintilor

Pe langa un regim alimentar strict in care uleiul de seminte sau usturoiul sunt cele mai recomandate alimente, nivelul de testosteron poate fi crescut si prin exercitii fizice. Un minim de 15 minute de exercitii zilnice poate duce nivelul de testosteron la pragul ideal. De asemenea, cercetatorii afirma ca somnul este unul dintre cele mai importante criterii in ceea ce priveste nivelul de testosteron. Pentru mentinerea valorii acestui hormon masculin in limita optima, se recomanda cel putin 7-8 ore de somn in fiecare noapte. Totusi, la nivel psihomental, este de mentionat faptul ca somnul de zi nu are acelasi efect pe care il are somnul de noapte!

Viata sexuala activa, fara excese ejaculatorii, in relatii armonioase, sincere, bazate pe dragoste si colaborare reciproca, este un ingredient absolut necesar pentru mentinerea unui nivel optim de testosteron.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.