retractie gingivala

Totul despre retractia gingivala

1
5 minutes, 0 seconds Read

retractie gingivalaCum influenteaza periajul dentar retractia gingivala.

Inca de mici copii am fost invatati sa ne periem zilnic dintii, ceea ce este un lucru foarte important pentru sanatatea danturii noastre, insa nu am fost invatati cum sa facem asta corect fara a peria dintii prea des si prea aspru.

Este greu de crezut dar ingrijirea prea frecventa a dintilor le poate aduce deteriorari majore.

In fiecare an milioane de oamneni dezvolta afectiuni ale smaltului dentar si al gingiilor datorita periajului incorect.

Principala problema a smaltului dentar cat si a gingiilor este perierea prea frecventa si prea aspra, acestea determina subtierea smaltului dintilor cat si retractia gingivala.

Multi dintre noi nu realizam ca prin o periere frecventa agresiva ne putem deteriora atat dinti cat si gingia

S-a facut o estimare si a rezultat ca majoritatea persoanelor sufera de acea “afectiune a periutei de dinti”

In Romania a aparut o noua tehnica chirurgicala Chao Pinhole inventata de Dr. John Chao, aceasta interventie chirurgicala de ultima generatie a fost special conceputa pentru a rezolva fara durere problema retractiei gingivale.

Dr. John Chao a primit brevete si marci comerciale pentru aceasta interventie ghirurgicala.

Este foarte mediatizata in America si Canada in peste 240 de posturi, ajungand la aproximativ 10 milioane de telespectatori. In Romania aceasta tehnica chirurgicala a aparut in 2016.

Este o procedura simpla ce se realizeaza cu ajutorul unui ac, iar cu ajutorul acestuia se executa o gaura de mici dimensiuni, acesta este realizat special pentru a elibera usor tesutul gingiilor aducand gingia peste partea retrasa a dintelui. Aceasta operatie nu implica taieturi sau cusaturi, iar pacientii nu prezinta reactii postoperatorii, de exeplu dureri, inflamare a gingiei sau sangerarea a acesteia. Se observa foarte rapid o imbunatatire estetica.

Vezi si:  Alegerea unor accesorii potrivite pentru biciclete

O mare parte din populatia SUA cu aceasta problema a retractiei gingivale au apelat la aceasta metoda chirurgicala nedureroasa.

Ce este retractia gingivala?

Este un procedeu prin care marginile tesutului gingival cel ce inconjoara dintii se retrage descoperind zonele superioare ale dintelui lasand parti din dinte cat si parti din radacina acestuia decoperite. Aceasta procedura schimba infatisarea dintilor, si provoaca o sensibilitate a dintilor atat la cald cat si la rece.

Stim ca este imposibil de crezut, dar retractia gingivala poate fi asociata cu boala parodontala, aceasta boala paradontala provoaca pierderea dintilor la pacienti.

Cauza acestei afectiuni este data de bacteriile aflate in cavitatea bucala. Aceste bacterii provoaca o afectiune inflamatorie a tesutului de sprijin al dintelui, cat si a radacinii acestuia.

Aceasta bola are un curs treptat si poate afecta atat gingia cat si  cementul dentar, osul alveolar pana la ligamentele periodontale.

Retractia gingivala este ultimul semn pe care il avem in ultimul stagiu al gingivitei.

Gingivita o boala paradontala ce nu distruge dintele, este doar o inflamatie a gingiei provocata de anumite bacterii din placa bacteriana. Fara un tratament corespunzator gingivita poate evolua foarte rapid si ajunge la paradontoza, aceasta distrugand definitiv dintele.

Aceasta procedura apare datorita bolii paradontale si avem niste gingii umflate de culoare rosie , la atingerea acestora sunt dureroase, iar in timpul periajului apar sangerari.

Un alt factor care influenteaza retractia gingivala este nealinierea dintilor. Aceasta poate fi si o cauza a aparatului dentarn in timpul folosirii acestuia radacinile dintilor sunt indreptate in afara alveolelor osoase, iar retractia gingivala apare la foarte scurt timp.

Tulburarile genetice pot fi urmatorul factor ce influenteaza aceasta boala.

Vezi si:  Placa bacteriana – O cauza a bolilor de inima

Sunt persoane care au aceasta boala din nastere, au un tesut gingival mult mai subtire decat cel normal.

Un periaj dentar prea aspru poate provoca tumefierea si lezarea tesutului gingival ajutand retractia gingivala sa apara.

Pentru a ne feri de aceasta boala este indicat sa folosim o periuta de dinti cu peri moi aceasta fiind inlocuita o data la 3 luni.

Bruxismul sau scrasnirea necontrolata a dintilor

Bruxismul cauzeaza tensiuni marei asupra dintilor. Scrasnirea necontrolata a dintilor poate provoca probleme dentare.

Este indicat sa anuntati medicul stomatolog de aceste probleme, bruxismul poate fi tratat prin aplicarea pe dinti a unor gutiere nocturne.

Mai exista si alte motive care provoaca retractia gingivala de exemplu:

Traumatismele, fumatul si pircing-urile in buza sau limba.

Metode de preventie a retractiei gingivale.

Au fost descoperite o multime de preventii si tratamente impotriva retractiei gingivale.

Este bine sa cereti parerea mediucului dumneavoastra pentru a va indica un tratament corescpunzator afectiunii dumneavoastra.

Tratamentul indicat este in functie de gravitatea problemei pe care o aveti.

  • -daca retractia gingivala este cauzata de un periaj agresit, medicul stomatolog va poate sugera o metode de periere a dintilor mult mai eficienta. Puteti folosi atat peria cu peri moi cat si ata dentara
  • -daca este cauzata de boala paradontala primul lucru care trebuie facut este un detartraj si un periaj complet profesional pentru a indeparta factorul ce cauzeaza aceasta boala .

Detartajul este o procedura de indepartare a tartrului dentar cat si a placii dentare subgingivale cat si cele supragingivale.

Periajul profesional se face pentru inlaturarea placii dentare care a rezultat in urma detrartrajului. In acest proces se foloseste o pasta profesionala ce contine fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu un aparat special.

Vezi si:  Regenerare Gingivala cu Terapie Electromagnetica

Se pot folosi si substante antiseptice cum ar fi apa de gura care diminueaza tumefierea gingivala.

-O alta cauza poate fi nealinierea dintilor. Medicul stomatolog va poate sugera un tratament ortodontic pentru alinierea corecta a dintilor in interiorul alveolelor osoase.

Un remediu impotriva retractiei gingivale poate fi chiar si unul naturist

  • -Putem face dimineata si seara gargara cu infuzie de cimbru, miere si tinctura de propolis.
  • -masang gingiile cu lamaie
  • -masand gingiile cu aloe vera
  • -spalaturi bucale cu ceai de salvie sau troscot

Exista cazuri in care aceasta retractie gingivala este foarte grava. Se poate poate corecta printr un procedeu chirurgical. Acest procedeu chirurgical se realizeaza prin acoperirea zonelor cu probleme de la baza dintelui cu o grefa gingivala.

Este foarte important sa prevenim o retracrie gingivala minora, daca nu acordam atentie acestei probleme cu siguranta vom avea de suferit, putem ajunge la pierderi gingivale si osoase pronuntate in jurul dintelui.

Daca intampinati una dintre aceste probleme este indicati sa apelati cat mai repede cu putinta la medicul stomatolog.

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Vlad Tanasoiu says:

    Sunt exeperti, am fost acolo cu o problema similara si au rezolvat chiar din prima zi problema . Recomand cuu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.