Ce este placa bacteriana?
Stomatologii au dreptate. Trebuie sa iti periezi dintii si sa folosesti ata dentara de doua ori pe zi, Iata de ce.
Placa bacteriana este formata din aproximativ 100 de specii de bacterii, care sunt in mod normal inofensive, dar daca nu sunt indepartate in mod regulat, se pot acumula si pot avea consecinte grave nu numai asupra sanatatii orale, ci si asupra intregului organism. Nu poti elimina in intregime bacteriile, dar cu o ingrijire orala adecvata, poti evita formarea placii bacteriene si, implicit, a coloniilor de bacterii. La inceput, placa este usor de indepartat, dar daca nu este inlaturata in 48 de ore, ea se va intari si, in mai putin de o saptamana, va deveni imposibil de inlaturat prin curatarea orala la domiciliu. Acest lucru poate duce la aparitia cariilor dentare, a bolilor gingivale si chiar la pierderea dintilor.
Iar efectele negative ale placii bacteriene nu se opresc aici. Studiile recente leaga boala parodontala de boala arterei coronare, care poate cauza atac de cord si accident vascular cerebral. Desi expertii nu stiu inca sigur, exista dovezi care arata ca bacteriile din placa se pot deplasa prin fluxul sanguin pana in arterele inimii. Unii chirurgi cardiaci chiar refuza sa opereze pacientii pana cand acestia nu ajung la stomatolog pentru un detartraj si o curatare profesionala a danturii.
Placa bacteriana si bolile
Sanatatea orala precara poate fi, de asemenea, asociata cu o serie de alte boli inspaimantatoare, cum ar fi dementa, diabetul, artrita reumatoida, osteoporoza si cancerul.
Acum ca stii care sunt posibilele consecinte ale igienei orale incorecte, hai sa invatam sa ne periem dintii si sa folosim ata dentara in mod corespunzator.
Ata dentara nu se utilizeaza doar pentru a elimina particulele de alimente dintre dinti. Aceasta este, de asemenea, necesara pentru a indeparta placa dintre dinti, din acele locuri in care periuta de dinti nu poate ajunge sau nu este eficienta. Daca ai spatii largi intre dinti, ai putea folosi chiar si o periuta interdentara, care este recomandata de regula celor care poarta aparat dentar.
Foloseste ata dentara inainte de a-ti peria dintii.
Iata cum sa folosesti corect ata dentara:
Ia 30-40 de centimetri de ata dentara;
Gliseaza aceasta ata in toate spatiile interdentare prin miscari de zig-zag;
Asigura-te ca ajungi pana la linia gingiei;
La final, clateste-ti bine gura.
Iata ce presupune un periaj dentar corect:
Utilizeaza o periuta cu perii moi dimineata, dupa micul dejun, si seara, inainte de culcare. Recomandat ar fi sa alegi o periuta mica, deoarece aceasta este mai eficienta in locurile greu accesibile, cum ar fi partea din spate a dintilor. Ar trebui sa iti schimbi periuta de dinti o data la trei luni sau dupa ce ai o raceala, pentru a nu risca reintroducerea bacteriilor in gura. Fiecare sesiune de periaj trebuie sa dureze cel putin doua minute;
Acorda atentie deosebita liniei gingiei. Inclina periuta la un unghi de 45 de grade cand ajungi la gingie si foloseste-o usor pentru a nu cauza sangerari gingivale. Este mai usor sa incepi dintr-o parte, sa spunem din partea dreapta a arcadei superioare si sa misti periuta metodic, de sus in jos, pana cand ajungi in partea stanga. Repeta acelasi lucru pentru arcada inferioara;
Poti termina printr-o clatire a gurii, timp de 30-60 de secunde, cu o apa de gura. Daca apa de gura contine fluor, cu atat mai bine. Dar nu uita: apa de gura nu inlocuieste periajul si ata dentara!
Indiferent de cat de corecta este igiena orala la domiciliu, tot este nevoie de o curatare profesionala o data la sase luni intr-un cabinet stomatologic profesionist. Daca nu cunosti un dentist bun, incearca la clinica Aesthetica. Acolo vei da de stomatologi cu experienta, care nu numai ca iti vor curata bine cavitatea orala, dar iti vor oferi si sfaturi personalizate in ceea ce priveste ingrijirea dentara la domiciliu.